HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Budapesten tartja ülését az Európai Turisztikai Bizottság és az Európai Városok Szakmai Szövetsége
2006.09.22.

A European Travel Commission (ETC), az osztrák nemzeti turisztikai hivatal (Österreich Werbung), illetve a bécsi egyetem (Wirtschaftsuniversitat Wien) együttmûködésében 2000 óta mûködtetett TourMIS turisztikai marketing információs rendszer célja, hogy naprakész, összehasonlítható piaci információkat biztosítson az elméleti és gyakorlati turisztikai szakemberek, az állami, regionális és helyi szinten tevékenykedõ turisztikai szervezetek és vállalkozások, a turisztikai tanácsadó cégek, a turizmuskutatással és oktatással foglalkozó munkatársak és a jövõ szakemberei, a diákok számára.

Az elmúlt években végzett fejlesztések eredményeként az adatbázis használata még könnyebbé és gyorsabbá vált: a bejelentkezés egyszerûsödött, megújult a honlap formai megjelenése, a táblázatok excel formátumban is letölthetõk.

A legfrissebb statisztikai, vendégforgalmi adatokhoz az érdeklõdõk ingyenes regisztrációt követõen férhetnek hozzá. Az adatbázisban az ETC 35 tagországának és az európai városok vendégforgalmának adatai (látogatók száma, turistaérkezések száma, vendégek és vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken, vendégek és vendégéjszakák száma a szállodákban és hasonló létesítményekben), valamint Ausztria turizmusának részletes információi találhatók meg.

A budapesti rendezvényen részt vesz továbbá a Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organizations, UNWTO) és az EUROSTAT képviselõje is. A workshop során a szervezetek közötti együttmûködés is megvitatásra kerül, amelynek célja, hogy minél naprakészebb és hasznosabb, összehasonlítható turizmusstatisztikák legyenek elérhetõek. A TourMIS rendszert mûködtetõ szakemberek a gyakorlati, az adatbevitelhez és megjelenítéshez kapcsolódó kérdések mellett a jövõbeni fejlesztési irányokat, javaslatokat is megvitatják.

A másfél napos workshop-ot követõen, szeptember 22-én a European Travel Commission kutatói munkacsoportja, a Market Intelligence Group szintén Budapesten tartja munkaülését, amelynek különös jelentõséget ad, hogy az ETC a 2006-os évet a piackutatás évének nyilvánította. Az ülés középpontjában a 2006. évi kutatási tevékenység és a 2007. évi kutatási tervek állnak. A jelenleg folyamatban lévõ kutatások közül a kínai piackutatás, a turisztikai elõrejelzések kézikönyve, valamint a turisztikai piacszegmentációs kézikönyv a legjelentõsebbek.

A European Travel Commission által eddig lebonyolított kutatások és további hasznos információk, háttéranyagok a szervezet honlapján ingyenesen elérhetõk. A turisztikai szakemberek Budapest Fõváros Fõpolgármesteri Hivatala, a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. és a Magyar Turizmus Zrt. meghívásában Budapest turisztikai kínálatával is megismerkedhetnek.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt. Kommunikációs Iroda, Tranzit Portál