HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Kalandra, le? Idegenforgalom és konferenciaszervezés a zavargások után
2006.09.28.

Ezt kérdezték tág ra nyílt szemekkel a pincérektõl a budapesti Kálvin téren álló Korona Szálló bárjában italozó külföldiek múlt kedden este. A CNN hírtelevízióban ugyanis éppen azt láthatták, hogy lángokban áll a város, amelyben nem mellesleg õk is vendégeskedtek, az ostromállapot érzése viszont elkerülte õket. Még a kedd és szerda éjszakai randalírozásban közvetlenül érintett szállodákban sem tört ki pánik a vendégek körében. Az Erzsébet körúton lévõ New York Palace luxusszálló lakóinak egy jelentõs része például az ablakból az eseményeket.

Ez tényleg itt van? Ezt kérdezték tág ra nyílt szemekkel a pincérektõl a budapesti Kálvin téren álló Korona Szálló bárjában italozó külföldiek múlt kedden este. A CNN hírtelevízióban ugyanis éppen azt láthatták, hogy lángokban áll a város, amelyben nem mellesleg õk is vendégeskedtek, az ostromállapot érzése viszont elkerülte õket. Még a kedd és szerda éjszakai randalírozásban közvetlenül érintett szállodákban sem tört ki pánik a vendégek körében. Az Erzsébet körúton lévõ New York Palace luxusszálló lakóinak egy jelentõs része például az ablakból az eseményeket. A Blaha Lujza téren álló Hotel Nemzeti lakói közül pedig a hírek szerint a legtöbben átaludták az éjszakát. nyilatkozta a HVG-nek Király Zoltán, az Accor szállodalánc marketingigazgatója, elismerve, hogy furcsán hangzik, amit mond, de állította, nem távoztak vendégek az események miatt, s mindössze egy-két foglalást mondtak vissza szállodáikban.

Ezen a héten két fõvárosi luxusszállodában már komoly veszteségeket jeleztek: a Kempinskiben eddig ezer vendégéjszakát mondtak vissza, a Le Meridienben pedig 40 millió forintos kárt becsülnek most. Ráadásul a lehetõ legrosszabbkor jött a negatív reklám a fõvárosnak. A szeptember és az október Budapesten hagyományosan az év legerõsebb idõszaka, amikor is 80-95 százalék közötti foglaltsággal mûködnek a szállodák.

A tavalyi rekordok után az idei év amúgy is kedvezõtlen tendenciát mutat: a Magyarországra látogató külföldiek száma 6, míg az általuk itt eltöltött éjszakák száma 8 százalékkal csökkent az elõzõ év hasonló idõszakához képest (HVG, 2006. augusztus 26.). S nincs ez másként Budapesten sem.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a fõváros kereskedelmi szálláshelyein az év elsõ hét hónapjában 1,3 millió vendég szállt meg, 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Mindehhez járulnak még a szakma számára kedvezõtlen adóváltozások, nevezetesen hogy szeptember 1-jétõl I5-rõl 20 százalékra emelkedett az áfa. értékelt itthon Kapocsy Andrea, a Szállodaszövetség elnöke, a Hotel Opera igazgatója. Tudomása szerint sem mondtak le tömegével szobákat, in kább csak érdeklõdtek arról, mi történik Budapesten.

Az elmúlt napokban viszont megnõtt a sajtós foglalások száma. De semmi oka megkönnyebbülten felsóhajtani a hétvége nyugalma után a turizmusból élõ csaknem 400 ezer embernek. Kapocsy attól tart például, hogy a késõbbiekben mutatkozik majd a zavargások negatív hatása. Egészen sötétnek látja viszont Budapest jövõjét Fekete László, a fõváros turisztikai marketingjéért felelõs BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetõ igazgatója. Õt Németországban érte a budapesti események híre, s pesszimizmusát magyarázhatja, hogy nem gyõzte nyugtatni az õt kérdezõ s Magyarországot jól ismerõ németeket, hogy csupán néhány tucat ember vandalizmusáról van szó. <Évekig építettük azt a képet, hogy Budapest a nyugalom és béke szigete, és most pillanatok alatt tönkretették a munkánkat> kesergett az ügyvezetõ, pedig az elmúlt három évben 30 százalékkal nõtt a budapesti vendégéjszakák száma. tette hozzá.

Az idén 435 milliós fõvárosi, s kétszer ennyi saját fonásból gazdálkodó kht mindenesetre intenzív internetes kampányba kezd Németországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban. Ahhoz, hogy a lángoló fõváros képe kitörlõdjön, legalább fél évig kell a pozitív híreket ontani és emellett vonzó eseményeket kínálni. Azt, hogy mekkora veszteség érte és éri még a várost, Fekete megtippelni sem merte, abban viszont biztos: a történtek következményeként egy olyan nemzetközi konferenciát, amelynek helyszínérõl egy-két héten belül döntenek, szerinte nagy valószínûséggel nem Budapesten tartanak majd.

Forrás és teljes cikk: HVG (NA) PÁLMAI ERIKA