HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Húszéves a Párizsi Magyar Intézet: fogadást adnak a politikai és diplomáciai elitnek
2006.10.04.

Budapesthez hasonlóan Párizsban is megrendezik a kulturális intézmények hosszú éjszakáját Nuit blanche (Fehér éjszaka) címmel. Kora este Rév Lívia zongorista és Vázsonyi János szaxofonista ad barokk hangversenyt, Vázsonyi János azt követõen a tetõteraszon játszik Yengibarian Dávid harmonikással, éjszaka pedig a Tilos Rádió reziden se, Dj. Suhaid táncoltatja meg a fiatalokat.

Az õsz legfontosabb eseménye az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplése. A PMIpartnereivel együtt rendez templomi orgonahangversenyt Varnus Xavér és a Bolyki Brothers fellépésével, szabadtéri fotókiállítást mutat be JeanPierre Pedrazzini, a Budapesten meggyilkolt fotós képeibõl, valamint négynapos filmfesztivált rendez 56-os témájú filmekbõl egy párizsi moziban.

Október elején az õsz mellett a Rádiókabaré is Párizsba szökik: felvételt rendeznek a mûsor sztárjaival (Hernádi Judit, Bajor Imre, Dolák-Saly Róbert, Farkasházy Tivadar, Gálvölgyi János, Haumann Péter, Trunkó Barnabás) és néhány meghívott vendéggel.

Mint minden évben, a PMI idén is részt vesz az összes párizsi külföldi kulturális intézetet összefogó egyesület munkájában. Ezért közösen rendezik meg az egyhetes JazzyColors fesztivált. A rendezvénysorozat egyik helyszíne a PMI felújított nagyterme, ahol a hazai dzsesszt idén a Tin-Tin Quintett képviseli. Az intézet helyet ad a német és a román fellépõknek is. Az intézet hetenként jelentkezõ filmklubjában levetítik a nemrég Oscar-díjra jelölt Fehér tenyér, a Temetetlen halott, a Szamárköhögés és a Vili, a veréb címû alkotást is.

Forrás:Metro