HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Zongoraünnep kilencedszer: Fesztivál Tiszadobon
2006.10.04.

... S most viszszatérek arra, hogy miért veszélyes Tiszadob varázsa. Mert magával ragad olyanokat is, akik nemcsak egy zongorafesztivált álmodnak erre a helyre, hanem éppen annak hatására és a sikere oldalvizén még nagyobbakat álmodnak, tehát luxusszállót, golfpályát, légkondicionált konferencia- és hangversenytermet, és persze ami ezzel jár, lezárt parkot infrakamerával, kihízott õrzõvédõt a kovácsoly vas kapuban és így tovább.

A tervek készen állnak, a gyermekotthonként mûködõ kas télyt és parkját hamarosan ki kell üríteni. Tudom, a fejlesztés igen fontos dolog. Nekem azonban hozzátartozott a fesztiválhoz a soványka roma kislány, a gyermekotthon nyárra is otthagyott lakója, aki angyali mosollyal intette a bejövõt, hogy merre menjen, hozzátartozott Ancsán Aranka igazgatónõ, aki minden este maga kezdte törölgetni a székekről a vizet < lelkes csapata azonnal követte. Kíváncsi vagyok, hogy a hoteldirektor lejön-e majd bõrfoteles irodájából esõ után rongyot ragadni.

Kíváncsi vagyok, hogy az elmúlt másfél évtizedben összegyûjtött keserû hazai tapasztalataink Tiszadobon megváltozhatnak-e kissé, hogy a nagyberuházók, akik kinézték maguknak az Andrássy-kastélyt és parkját, tekintettel lesznek-e a zongorafesztíválra, befogadják-e, és hogyan? Hagyják-e, hogy õrizze hangulatát, szakmai színvonalát, és nem utolsósorban jegyárait? Vagy beteszik a lábukat és pénzüket az új undokak, legyûrnek valamit, amitõl érdemes volt nem külföldre menni augusztus elsõ napjaiban az elmúlt kilenc évben. Ami miatt, ahogy ma mondani szokás, élhetõbbé vált az ország.

Úgy hallani arrafelé, hogy szerencsére van az álmodók között olyan, aki nem felejtette el, miért szeretett bele Tiszadobba, és olyan is, akinek van kellõ kultúrája Tíszadob hangulatának megmentéséhez. Rajtuk a felelõsség, vigyázzanak!

Teljes cikk: Muzsika