HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Körút Fesztivál október 20-ig a budapesti Nagykörúton: körút a mûvészetért
2006.10.10.

A 4-es, 6-os villamos vonalán üresen álló üzlethelyiségek kirakatait pedig vagy összefújják, vagy rövid idõ alatt teleplakátozzák, miközben az üres teret közcélra is lehetne fordítani. Nem kell hozzá más, csak némi szervezés, a tulajdonosokrészérõljó szándékér bizalom.

A leginkább a squathoz (foglalt ház) hasonlítható kezdeményezéssel pedig az új magyar kultúrpolitikának sem lehet baja, hiszen majdnem ingyen van. A kandelábereken kortárs mûvészek < például Fehér Zoltán, Cserkun Dávid, Fekete Imre, Odegnál Róbert, Futaki Attila, Tebeli Szabolcs >képregényei lógnak, igaz, nem könnyû ezeket észrevenni a körút mindent elfedõ vizuális .

Mint ahogy a kiállítótereket is keresni kell, különben elmegyünk mellettük, hiába kaptak egységes, feltûnõ cégért. A Ferenc körút egyik pincéjében például auranövelõ készítményeket népszerûsít egy teleshopvideoinstalláció, odébb pedig a hívja fel a figyelmet egy, csak a fényképes telefonok keresõjének segítségével látható .

A Tûzoltó utca sarkán egy valódi foglalt ház nyílt; a Menza néven üzemelõ helyen fõként Street artalkotásokat, installációkat, a pedig hagyományos kiállítást lehet megtekinteni. Ottjártunkkor épp a szolidáris gazdaságról kívántak eszmét cserélni a szervezõk, hogy ez megvalósult-e, nem tudjuk, mert rajtunk kívül csak egy-két ember lézengett.

Figyelemre méltó a pécsi Közelítés Mûvészeti Egyesület Talált tárgyak osztálya címû tárlata is a Baross útnál, itt nemcsak képzõmûvészeti alkotásokat láthatunk, hanem Béress Károly kínálatát is. A megtapintható tárgyakba pedig ki-ki beleképzelheti a saját történetét. (Ráadásul akinek sok megunt, selejtezésre váró katatja van otthon, most elhozhatja, az árus örömmel átveszi.)

Az egésszel csak egy baj van, az, hogy két hétig tart. Budapest kihasználatlan tereire az év minden napján szükség lenne. Talán így valóban élhetõvé válna ez a város is. A Körút Fesztivál látogatható október 20-ig.

Forrás: Magyar Hírlapwww.korutfesztival.hu