HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
St. Moritz nem csak fesztiválhelyszín: tényleg a világ teteje
2006.10.13.

S részben épp ez teszi rendkívülivé a települést: világhírességek, a ; a nemzetközi arisztokrácia, a politikus és mûvészvilág nagyágyúi otthon érzik itt magukat. Újabban felkapott lett St. Moritz a kelet-európai újgazdagok körében is. Szilveszter, s fõként az orosz karácsony idején például legfeljebb a környékbeli falvakban lehet szobát kapni.

A világ minden tájáról decembertõl április végéig érkezõ prominens vendégek már feltûnést sem keltenek igazán. Gyakori vendég volt Hitchcock, Marlene Dietrich, Onassis, de Chaplinnek és a filozófus Nietzschének háza is volt a környéken. Egy sör James Bonddal Síruhában mindenki egyforma, nem kell testõrgárdának kísérnie Angela Merkel kancellárasszonyt vagy Robbíe Williamst > mondja helybeli ismerõsünk Egy allcalommal Roger Moore-ba botlott a sípályán, aki elfogadott tõle egy doboz sört. A férfi azóta is büszkén meséli, hogy megvendégelhette James Bondot.

Jegyezzük meg, hogy a bulvársajtónak < bár folyamatosan próbálkozik > nem igazán terepe St. Moritz, mert mind a helybeliek, mind a szállodák tulajdonosai tisztában vannak azzal, hogy a diszkréció a szolgáltatások egyik legfontosabbika.

Nem valószínû, hogy a közeljövõben a magyarországi tömegturizmus célpontjává válna St. Moritz; legalábbis a karácsony körüli csúcsszezonban biztosan nem. Ugyanakkor bizton állíthatjuk, hogy nyáron és kora õsszel, amikor mind a szállodai és éttermi árak, mind a hegyi vasutak, felvonók is szinte féláron üzemelnek, szintén rendkívüli élményt nyújt az egész Engadin-völgy.

Ilyenkor a szállodák két itt töltött éjszaka után (egyébként borsos árú) hegyivasútbérletet ajándékoznak vendégeiknek. A hegycsúcsokról fantasztikus a kilátás a völgy kis tavaira > köztük kellemesen üdítõ hõmérsékletû fürdõtavak, és persze fantasztikusan hideg, gleccserek táplálta vizek is vannak. A helybeliek szerint a látvány szempontjából az október a legjobb: ilyenkor a zöld, a barna különféle árnyalatai a zavartalan napsütésben, a páramentes, tiszta levegõben élvezhetõk igazán.

Nem járt vissza a pénz az angoloknak St. Moritzban éppen 150 évvel ezelõtt vette kezdetét az európai téli turizmus divatja. A Kulm Hotel akkori tulajdonosa rávette a Mauritius gyógyforrás kedvéért nyaranta ide utazó angol vendégeit, hogy jöjjenek el télen is. Mint mondta: ha nem tetszik nekik, visszafizeti a London-St. Moritz vonatjegy költségeit. Ha tetszik, maradjanak, amíg csak akarnak. Karácsonyra érkeztek a vendégek, s húsvétig maradtak... (A több szárnnyal kibõvült szálloda azóta nemzetközi operafesztiválnak is otthont ad.)

Ma már ott tartunk: aki igazán ad magára a nemzetközi mûvészvilágban és a prominensek körében, üdülõt vesz St. Moritz-ban. Megtudtuk azt is: a svájci mentalitásra nem jellemzõ, hogy a külsõségekre, a látszatra adnának. A minõség, a színvonal viszont kulcsszó > a vendéglátásban is. Biztos lehet abban az ember, hogy amit megfizet, annak meg is kapja az ellenértékét.

Forrás: Színes Rtv