HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
10. Békéscsabai Kolbászfesztivál média versenyében hazai győzelem született
2006.10.22.

Szombaton délelõtt rendezik a hagyományos országos kolbászkészítõ versenyt, melyre eddig több mint száz csapat nevezett. Vasárnap gyermekmûsorokkal és látvány kolbászkészítéssel várják az érdeklõdõket. A csabai kolbászfesztivál hétfõn délután fejezõdik be. Békéscsabán a mindennapok része a hagyományos módon készülõ, hungarikumnak számító vastag kolbász. Történetek, mítoszok, legendák szövõdnek köré. Dedinszky Gyula 1994-ben elhunyt evangélikus lelkész, néprajzkutató, könyvet is írt a csabai kolbászról, megörökítve a disznótorhoz és a kolbászkészítéshez kapcsolódó hagyományokat, szokásokat.

A kolbászfesztivál a helyi képzõmûvészeket is megihlette, szinte nincs olyan fesztivál, mely után ne készülne egy-egy olyan festmény mely a kolbászkészítéshez kötõdik.

Az elsõ kolbászfesztivált 1997-ben rendezték meg Békéscsabán, a gasztronómiai rendezvény azóta országos hírûvé nõtte ki magát. A rendezvény csúcspontjának számító friss kolbászkészítõ versenyen minden évben több mint ezren gyúrják a kolbászt. A fesztivál része a szárazkolbász verseny is, ahová csak hagyományos házi módon készült csabai vastag kolbásszal lehet nevezni.

Forrás: Uno.hu