HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Ismertek és népszerűek Budapest nyári rendezvényei: a tehenekre már alig emlékeznek Budapesten
2006.11.03.

Míg két évvel ezelőtt a budapestiek 36 százaléka ismerte a Tér-Film-Zene Fesztivált, idén már a fővárosiak több mint fele tudta, hogy a Kossuth téren nyáron ingyenes filmvetítések és koncertek vannak.

A felmérés szerint idén < bár a korábbiakhoz képest a támogatottsága némileg csökkent > a leglátogatottabb rendezvény az ARC óriásplakát-kiállítás volt, a válaszadók közel harmada nézte meg. (Általánosan jellemző, hogy a képzettebbek és a fiatalabbak nagyobb arányban vesznek részt a kulturális rendezvényeken.)

Kedvező a megítélése a Múzeumok Éjszakájának és a Mesterségek Ünnepének, ugyancsak csökkent azonban a Budapest Parádé és a Szivárvány Fesztivál támogatottsága. Akik hallottak az ARC óriásplakát-kiállításról és a Borfaluról, azoknak viszont több mint a fele azt mondta: jövőre is részt akar venni a rendezvényeken. A Mesterségek Ünnepe és a Múzeumok éjszakája esetében az idei résztvevők negyede mondta ugyanezt.

A rendezvények résztvevőiről: a várakozásoknak megfelelően az idősebbek mutatnak kevesebb hajlandóságot a részvételre, a fiatalabbak közül pedig a képzettebbek látogatnak ki szívesebben az eseményre. Ez alól a Budapesti Búcsú, a Budapest Parádé és a Sziget a kivétel. A fővárosiak fele szerint megfelelő mennyiségű szabadtéri rendezvényt tartanak Budapesten; de sokak szerint több gyermekprogram kellene.

Úgy tűnik, nem hagyott mély nyomokat a Budapesten idén először megrendezett tehénparádé, mert bár a megkérdezettek kétharmada látta az utcán kiállított marhákat, harmaduk nem is emlékezett a rendezvényre. A fiatal középkorúak (30-44 évesek) kiemelkedő arányban sorolták a nyár legérdekesebb kulturális eseményei közé, míg az idősek (60 év felettiek) körében nagyon alacsony ez az arány. A tehénparádé önmagában nem jelentett külön programot a fővárosiak számára, aki többet járt a belvárosban, több tehenet látott. A megkérdezettek relatív többsége kedvezően ítélte meg a CowParade-et, azonban mintegy 30 százaléknak negatív volt a véleménye róla. Ebben minden bizonnyal nagy szerepe volt annak, hogy a Bazilika elé helyezett jégkrémtehénnel kapcsolatban kirobbant botrány befolyásolta a tehénfeszt megítélését.

(vg.hu, Hírszerző)