HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Pálinkás hangulatban: fesztivál Budapesten
2006.11.03.

Kóstolás közben behunyt szemmel gyümölcsöskertek illata idézõdött fel bennük. Ugyanis pálinka néhány éve csak érett, ép, jó minõségû, magas cukortartalmú gyümölcsbõl készülhet. És kizárólag Magyarországon, ahol már öt eredetvédett termék ismert: szilvapálinkából a békési és a szatmári, barackpálinkából a gönci meg a kecskeméti, valamint a szabolcsi almapálinka.

Ma már szinte mindenféle, hazánkban termett gyümölcsbõl készülhet kupicába való ital. Ezt jól bizonyítja az érpataki Zsindelyes Pálinkafõzde, ahol néhány éve az igényes fogyasztóknak készítenek úgynevezett prémium termékeket. Papp József,a családi vállalkozás vezetõje azt szeretné elérni, hogy a pálinka levetkõzze a kocsmaszagot, és újra bekerüljön a szalonokba, a vendéglõk asztalára.

Egy igazi pálinka nem olcsó, és elõkelõségét az is jelzi, hogy a közelmúltban megalakult a magyar pálinkalovagrend. Lovagjainak legfontosabb feladata a népszerûsítés. Nemrégiben be is öltöztek, hogy ünnepélyes keretek között megnyissák a Zsindelyes Pálinkafõzde legújabb üzletét a fõvárosban. A huszonkét éve alakult családi vállalkozás eleinte bérfõzéssel foglalkozott, majd négy évvel ezelõtt rátért a speciális termékek készítésére. Természetesen a hagyományos kisüsti lepárlóberendezést felújították, automatizálták, és áttértek a gõzfûtésre, amivel kiegyenlítettebbé vált a lepárlás folyamata.

A sikert jelzi, hogy az idei nemzetközi kisüstipálinka- fesztiválon, Gyulán ez a pálinkafõzde kapta a fõdíjat, mert a bírálók szerint benne készül az ország legjobb pálinkája, a fõdíjas szederpálinka. De a többi sem kutya! A körte-, a vadcseresznye- és az ágyas meggypálinka aranyérmet, a feketeribizli- és a cseresznyepálinka ezüstérmet, a vadalma-, a pirosribizli- és a berkenyepálinka bronzérmet nyert.

Forrás: Szabad Föld P. J.