HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Lesz-e pénz a fesztiválokra?
2006.11.17.

A szövetségnek < mely háromszáz tagot számlál, az országban háromezer rendezvény nevezi magát fesztiválnak > az érdekképviselet a célja; pályázati és finanszírozási kérdésekkel foglalkozik, valamint egy, a fesztiválokat kategorizáló minõsítési rendszer kidolgozását tervezi. A fesztiválokra általában a kulturális minisztériumhoz, valamint a turizmusért felelõs szaktárcához, a Nemzeti Kulturális Alaphoz lehet támogatásért pályázni, ám az idén kérdéses, ki és mikor karolja fel a jövõ évi fesztiválok ügyét.

A szegedi közgyûlésen Újhelyi István államtitkár ígéretet tett arra: a fesztiválokra szánt összeget a jövõ évi költségvetés is tartalmazni fogja, hiszen azok léte valamenynyiünk érdeke. A fesztiválok kultúrát közvetítenek, hozzájárulnak a régió fejlõdéséhez, az államnak is megtérülõ hasznot hoznak. A Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet létrehozott egy völgyközpontot, melynek célja, hogy a pályázati pénzek mellett tõkebevonással, profitorienfalt vállalkozásokkal biztosítsa saját mûködésének feltételeit, valamint a Mûvészetek völgye életben tartását.

A hétvégi taliándörögdi völgykonferencián a központ is bemutatkozott, Márta István fesztiváligazgató az idei, tizennyolcadik mûvészeti fesztivál eredményeirõl számolt be, ugyanakkor szólt a hiányosságokról, problémákról is, amin jövõre változtatniuk kell. A pozitívumok között megemlítette Öcs visszatérését, a közbiztonság, közegészségügy helyzetét, a csángó- és népzenei programokat, az örökségvölgy programjait, a szervezettséget, a völgymunkások aktív jelenlétét. A problémák közé sorolta, hogy csökkentek a gyerekprogramok, a látogatók kifogásolták az esti parkolási jegyárakat, elavultak a táblák, molinók, < elszürkültek > a kiállítások, meg kell vizsgálni azt, hogyan lehetne megoldani a vásárok belépõjegyes látogatását.

A rendezvény bevételébõl a falvakban 44 millió forint maradt. Készülnek a jövõ évi fesztivál programjai is, noha a finanszírozást még nem lehet tervezni. A szervezõk szeretnék, ha a határon kívüli színjátszók részvételével kamaraszínházi fesztivált rendezhetnének, megjelennének a népi színjátszók. Néptánctábor és finnugor fesztivál is helyet kapna a programok között, a Duna Televízió önálló köztársaságkéntlenne jelen a völgyben. Lasztovicza Jenõ országgyûlési képviselõ, a megyei közgyûlés elnöke szerint nehéz lesz megvalósítani az álmokat, az állam egyre inkább kivonul a kulturális rendezvények támogatásából.

A megyei önkormányzat sajátjának érzi a rendezvényt, ám bizonytalan, mennyi pénzzel tudja azt segíteni. A megyei önkormányzat elismeri a fesztivál értékeit; valamennyien érzik, tudják, hogy a rendezvénysorozat elmaradása a régió visszafejlõdését jelentené. Az állam egyre inkább kivonul a rendezvények támogatásából

Forrás: Napló