HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Interjú a rendezvényszervezői szakma, piac jelenlegi helyzetéről Köves Tamással, a MARESZ elnökével
2006.11.28.

< Milyen összetételű a magyarországi rendezvényszervezői piac? Hány vállalkozás működik a területen?

< Nincsenek pontos adataink a rendezvényszervezést kínáló vállalkozásokról. Ennek több oka is van, közülük a legfőbb, hogy egyelőre nem szerepel önálló szakmaként a szakmai jegyzékben, nem kell hozzá semmiféle engedély vagy végzettség. Számlázásnál nagyon sokrétű tevékenységként kell jelölnünk, így az adatok nem gyűjthetők össze statisztikai módszerekkel. Itthon kétségtelenül fiatal szakmának számít, külön erre szakosodott, átfogó képzése a zonban egyelőre nincs. Korábban a felsőfokú iskolákban is inkább csak az idegenforgalom részeként oktatták. Csupán az utóbbi egy-két évben indított néhány főiskola, illetve egyetem rendezvényszervezői kurzust: így például a Harsányi János Idegenforgalmi és Vendéglátó-ipari Főiskolán a következő tanévben végeznek az első rendezvényszervező végzettségű hallgatók. Ezenkívül a Veszprémi Egyetemen és a fővárosban a Heller Farkas Főiskolán, valamint a Budapesti Gazdasági Főiskola idegenforgalmi szakán vehető fel önálló kurzusként a hivatásturizmus, azon belül a rendezvényszervezés.

< Akkor milyen alapon végeznek ilyen munkát a cégek? Ha eddig nem volt, illetve nincs ilyen szakképesítés, honnan szerezték az ismereteket? < A számonkérés csak azokra vonatkozik, akik azt hiszik, hogy tíz-húsz társaságnak < összehozott > házibuli vagy baráti, munkahelyi összejövetel sikeresnek tartott megszervezésén fölbuzdulva már akár 100,150 főnek is képesek mindenre kiterjedő, hangulatos, emlékezetes rendezvényt szervezni. Sajnos, az utóbbi fél-, egy évtizedben megjelentek a piacon olyan vállalkozók is, akik az ilyen élményeik alapján < és persze az elmúlt években tapasztalható konjunktúra láttán > készek olyan kockázatokat is vállalni, amelyek veszélyeztetik a rendezvény sikerét. Ez pedig nemcsak az ő kudarcuk, hanem a szakmában régóta és korrekten működő cégekre is rossz fényt vethet, nem utolsósorban pedig bizalmatlanságot kelthet a megrendelőben. Egy jó és egy rosszul sikerült rendezvényben csak annyi a közös, hogy emlékezetes marad. Szakmai besorolás híján manapság bármilyen egyéni vagy társas vállalkozás ajánlhatja magát rendezvényszervezőként, külön bizonyítványt < az ismert okok miatt > nem is kérhetnek a megrendelők, legfeljebb, ha van, referencialista alapján dönthetnek a megbízásról. Ez alapvetően bizalmi szakma, hiszen a megrendelő < különösen, ha nincsenek közvetlen tapasztalatai > abban bízik, azt várja el, hogy minden jól sikerül és a résztvevők kellemes, tartalmas emlékekkel gondolnak vissza az eseményre. . .

< Mennyire terjed el a megrendelők körében egy-egy jól vagy rosszul sikerült rendezvény híre?

< Az egy-másfél évtizede működő vállalkozásokat többnyire nem kell bemutatni: a korábbi rendezvényeikből, szakszerű válaszaikból egyértelműen kiderülhet egy cég jártassága, gondossága, ami szinte százszázalékos garanciát nyújthat egy új megrendelőnek. Inkább az okoz gondot, ha valaki nem a hivatásának tekinti a rendezvényszervezést, hanem azzal a várakozással, számítással jelenik meg ezen a piacon, hogy itt hamar meg lehet gazdagodni. Az utóbbi években nagyon sok olyan cég bukkant föl ezen a területen, amelyek inkább az áraikkal igyekeztek kisebb-nagyobb megrendeléseket elnyerni maguknak, jobbára a < majd csak összejön valahogy > hozzáállással. De tapasztalatok, átfogó szakértelem hiányában sajnos sok esetben csalódott a megrendelő, aki ilyenkor nem annyira a kifizetett összeget sajnálja, sokkal inkább azt sérelmezi, hogy az esemény vendégei a meghívót okolják azért, ha például nem jó az étel vagy udvariatlan a kiszolgálás. A negatív esetek a rendezvényszervezői szakmára is árnyékot vetnek: nagyon nehéz meggyőzni egy csalódott megbízót arról, hogy vannak hozzáértő, tisztességes vállalkozások. Ahogy a megrendelő hiába kér a rendezvényszervezőtől < jogosítványt >, úgy a számonkérésben a MARESZ is tehetetlen, hiszen egyrészt ma még nem önálló szakma, nincs meghatározott iskolai végzettséghez kötve, másrészt a szövetség csak a tagjaival szemben érvényesítheti az alapszabályban rögzített szankciókat.

< Milyen kapaszkodói lehetnek egy megrendelőnek? A MARESZ-tagság mire jelent garanciát?

Teljes cikk és folytatás: napi.hu