HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A MaReSz Európában
2006.12.04.

Az EFAPCO-t 2004-ben hozta létre 6 EU tagország (Görögország, Spanyolország, Belgium, Portugália, Nagy-Britannia és Lengyelország) rendezvényszervezőit képviselő szövetség. Az alapítókat nézve vegyes képet kapunk ezeknek a nemzeti szervezeteknek az összetételéről. A görögországi HAPCO a MaReSzhez hasonló szervezet, sőt bizonyos szempontból szélesebb a tagbázisa, miután közlekedési vállalatok (légitársaságok, hajózási társaságok stb.), valamint a szaksajtó is képviselve vannak. A spanyol OPC ESPANA és a lengyel POLISH CONFERENCE & CONGRESS ASSOCIATION a konferenciaszervezőkön kívül társult tagként befogadja a rendezvény színhelyeket és a szállodákat is. A belga BAPCO csak konferenciaszervezőkből (12 cég), míg a brit ABPCO konferencia- és eseményszervezőkből áll (15 tag). A német BTM-PARTNERAGENTUREN csak 19 kizárólag berlini céget foglal magába. Összehasonlításul a MaReSz-nek 22 < klasszikus > PCO tagja és további 24 cég foglalkozik elsősorban eseményszervezéssel.

Az EFAPCO tervei igen ambíciózusak és kapcsolatrendszerük folyamatosan bővül. A közelmúltban csatlakozott az alapítókhoz az olasz AIMP és a MaReSz. A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságában a MaReSz-t Hencsey Gusztáv, alelnök képviseli.

A nemzetközi terjeszkedést jelzi, hogy az EFAPCO, a rendezvényszervezők nemzetközi szervezetei közül elsőként lett társult tagja az UNWTO-nak, amely az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez tartozó turisztikai világszervezet. Az EFAPCO legutóbbi közgyûlésén Madridban határozat született arról, hogy november 25-ikét Európában a PCO-k Napjává nyilvánítják, ezzel is népszerûsítve a szakmát.

Az EFAPCO Közgyûlésével párhuzamosan az idén Athénben rendezik a szervezet évenkénti kétnapos konferenciáját 2006. december 8-9-én (www.efapco.eu). A rendezvényen többek között nagy érdeklődéssel várt előadást tart Carlos Vogeler professzor, az UNWTO Társult Tagok Tanácsának elnöke < Az üzleti turizmus világméretû evolúciója > címmel. A konferencián képviseltetik magukat az ICCA, IAPCO (International Association of Professional Congress Organisers), az Európa Parlament és az Európai Bizottság képviselői is.

Az EFAPCO legfőbb küldetésének az Európáról mint egyedülálló rendezvényszínhelyről alkotott kép továbbfejlesztését és elterjesztését, az európai rendezvényszervezők népszerûsítését, valamint a professzionális rendezvényszervezés magas színvonalának megőrzését tekinti mégpedig elsősorban a kliensek érdekeinek védelmében.

A szervezet weblapján összefoglalják az elsődleges célkitûzéseket:

> a professzionális rendezvényszervezők fokozott elismertetése az Európai Unióban
> az európai professzionális rendezvényszervezők és beszállítóik érdekképviselete
> oktatási és tréning lehetőségek a rendezvényipar magasszintû professzionális követelményeinek biztosítása és emelése céljából
> a PCO-k üzleti lehetőségeinek bővítése Európában
> a rendezvényipart érintő Európai Uniós jogalkotás figyelemmel kísérése, javaslatok és ajánlások elkészítése
> a professzionális rendezvényszervezők problémáinak feltárása, és a megfelelő megoldások kidolgozása
> kapcsolatépítés, vélemény- és tapasztalatcsere lehetőségek biztosítása
> a tagok közötti szakmai kapcsolatok elősegítése és ösztönzése
> kapcsolattermetés a szakmai szervezők és az EFAPCO-tagok között
> hiteles információk a nemzetközi közhivatalok részére
> a nemzetközi konferenciaélettel kapcsolatos tájékoztató anyagok eljuttatása a tagokhoz

További információk az EFAPCO weblapján találhatóak, amelyre külön link mutat a MaReSz honlapjáról.

Forrás: Maresz Hírlevél, Hencsey Gusztáv