HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Új rendelet a vendéglátói termékek előállításáról
2007.07.19.

A szabályok közül kiemelendő az, amely a vendéglátó termékekre anyaghányad-nyilvántartás vezetését írja elő. A nyilvántartás - egyebek mellett - tartalmazza a 10 adaghoz (a közétkeztetésben 100 adaghoz) felhasznált összetevők nevét és mennyiségét, továbbá az adalékanyagok megnevezését és mennyiségét is. A rendelet mellékletében több táblázat is szerepel, amelyek tartalmazzák a napi energia- és tápanyagbevitelt korcsoportonként, valamint azt is, hogy ehhez - 10 napra - milyen alapanyagból mennyi szükséges. A szabályok között szerepel, hogy közvetlen hűtésre csak ivóvíz minőségű vízből előállított jég használható, amit kézzel érinteni nem szabad és az erre a célra rendszeresített tárolóedényben kell a vendégnek átadni. A vendéglátó kötelessége a közegészségügyi követelményeknek való megfelelés. Olyan terméket, amelynek a minőségmegőrzési ideje lejárt, élelmiszer-összetevőként felhasználni tilos. Amennyiben a vendéglátó vagy annak felelős alkalmazottja észleli, hogy valamely termék megbetegedést okozott, annak a kiszolgálását azonnal be kell szüntetni. A meglévő készletet meg kell őrizni és azonnal értesíteni kel az ÁNTSZ-t. (Forrás: Objektív 2007.07.15.)