HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
1.000 nagyvállalat vár ajánlatot rendezvények, tréningek lebonyolítására
2008.06.15.

Szentirmay László ügyvezető rámutatott, a nagyvállalatok kétharmada tartott vagy tervez valamilyen rendezvényt, s az eseményeket tervezők több mint fele az idén is szívesen fogadja a rendezvényszervező szakcégek, illetve a helyszínek komplex vagy speciális ajánlatát. Az idén is az derült ki, hogy a vállaltok 90 %-ának nincs elkötelezett partnere. Vagyis nyitottak és - bár a megszorítások miatt nem csökkennek lényegesen a rendezvényes költségvetések, azért - egyre jobban megnézik, hogy milyen helyszínen és kivel bonyolítják le az eseményt. A rendezvények fajtáját tekintve több mint a felük tervez valamilyen fogadást, partyt, vacsorát, egyötödük kiállítást, bemutatót, 15-15 %-uk kongresszust, konferenciát, illetve ügyfél- vagy vevőtalálkozót, promóciós rendezvényt és arányában is növekedve 21 %-uk különböző kisebb létszámú tréningeket, csapatépítő továbbképzéseket. A költségvetést vizsgáló kérdésre kevesebb mint a felük válaszolt és ebből kiderült, hogy 28 %-uk csak kisebb összeggel (< 500 e Ft) gazdálkodik, 49 %-uk tartozik a "középmezőny"-be (500 e - 5 mó). S a feszesebb költségvetési korlátok ellenére a korábbiakhoz hasonlóan, egyötödük van a felső szegmensben (ahol > 5 mó Ft-ot költenek).

Érezni, hogy a rendezvényszervezés területén is áttolódik a kommunikáció az internetre. Míg öt évvel ezelőtt a cégeknek csak 70 %-a adott meg e-mail címet (és 47 %-a weboldalt), addig tavaly már 88 %-uk (illetve 65 %-uk), az idén pedig már 91 %-uk közölt e-mail címet (85 %-uk weboldalt). Öt évvel ezelőtt az ajánlatot kérők közel 10 %-a még faxon vagy postán várta a tájékoztatót, most már 97 % e-mailben kérte, csak 2 % faxon és 1 % postán. A korábbi években a szakemberek még gyakran a különböző telefonkönyvekben, szaknévsorokban próbáltak utána nézni, hogy kit is lenne érdemes megkeresni, mint tervezett rendezvényük helyszínét vagy szolgáltatóját. Napjainkban azonban természetes, hogy az interneten pár perc alatt kaphatják meg a választ, méghozzá sokkal részletesebb információval. A legnagyobb ilyen internetes rendezvényszervezői portálon, az EVENTER-en már 9.000 helyszín valamint egyéb szolgáltató található (6.700 hotel, étterem és más lehetőség, továbbá 2.300 teljes körű rendevényszervező vagy catering, technikai, szállítási, személyzeti, produkciós stb. cég). A PROMO DIREKT ügyvezetője hangoztatta, hogy mint adatbázis marketing szakcég egyúttal vállalják a különböző nagyobb rendezvények résztvevőinek előzetes megkeresését, hogy pontosabban meg lehessen határozni, hány főre lehet számítani, hány személyre kell ételt, italt vagy ajándékot rendelni. Ez egyúttal jól szolgálja a cégek adatbázisának ellenőrzését, frissítését, kiegészítését.

A PROMO DIREKT az idén több mint 3.000 olyan céget keresett meg, amelyek nem szerepelnek a tavalyi vagy tavalyelőtti felmérésben, így összességében már több mint 5.000 (rendezvényszervezést használó) érdemi cégről van információ (4.400 e-mail címmel), s közülük 2.600 cég fogad rendezvényhelyszínre vagy lebonyolításra ajánlatot (2.500 e-mail címre). S ez igen jól reprezentálja a mintegy 12 ezer félmilliárdnál nagyobb éves árbevételű nagyvállalati szegmenst. Az országos felmérésről és a rendezvényes adatbázisokról további információt kaphatnak e-mailben: szentirmay@promo-direkt.hu vagy a 479-5065-ös telefonon. (Forrás: PROMO DIREKT, www.promo-direkt.hu)