HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Nagy nyereséggel zárt a Sziget Fesztivál
2008.08.19.

Az Econet.hu-csoporthoz tartozó  Sziget Kft. első számításai szerint a teljes adózás előtti nyeresége elérheti a 250 millió forintot is, - közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A közlemény megjegyzi, hogy a Sziget Fesztivál eredményét eredményt jelentősen befolyásolta az a több mint 100 millió forintos beruházás, amivel a helyszín befogadóképességét ötezer fővel növelték. Már az első napon is sok külföldi látogató volt, és gyorsan elfogytak a jobb sátorhelyek. Az ottalvós bérlet 37.500, a hazamenős 30.000, a napijegy pedig 8.000 Ft-ba került. A Sziget zárásával befejeződött a Sziget Kft. 2008. évi fesztiválszervező munkája, ősztől a jövő évi rendezvényeket készítik elő. A Sziget Kft. 26 százaléka a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Econet.hu leányvállalatának, az Est Media Group Kft.-nek (EMG) a tulajdonában van. A Sziget Kft. 2007 novemberében megkezdett felvásárlási programja - az econet.hu közlése szerint - megalapozott és sikeresnek ígérkezik.
A program szerint az EMG 26 százalékos tulajdonrésze 2012-re 100 százalékra emelkedik. A Sziget Kft. akkortól évi 3,5-4 milliárd forint bevétellel és 500-600 millió forint kamat-, adófizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménnyel (EBITDA) járul hozzá az econet.hu csoport eredményeihez. A tranzakció végső befejezése előtti négy évben pedig várhatóan mintegy 0,7-1 milliárd forint lesz az EMG részesedése a profitból.
Balázs Csaba, az econet.hu Nyrt. elnök-vezérigazgatója nemrégiben újságíróknak azt mondta, az osztalékot is figyelembe véve a nettó vételár maximum 4,2 milliárd forint lesz. A közvetlen tulajdonos, az Est Média Group Kft. a Sziget Kft. készpénztermelő képességétől függően részletekben és készpénzben fizet. A kft. megvásárlását külső forrásból finanszírozzák - mondta akkor az elnök-vezérigazgató. Hozzátette: az Újpesti Önkormányzattal két éve tartó per eredményétől függően az EMG elállhat az ügylettől.
    A Sziget Fesztivált 6.000 ember 15 nap alatt építette fel a 76 hektáron elterülõ Hajógyári szigeten. A program sátrak összterülete mintegy 32.000 m2 volt, legnagyobb a Party Aréna és a Converse-Wan2: 2.700 m2-es nagysátra, melyeknek tartozékait 12 kamion szállított a helyszínre. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektettek le, míg a sátrakban 24.000 m2 fa burkolattal borították a talajt. A szervezők 17.475 m2 műanyag talajfedéssel gondoskodtak a Szigeten a jó közlekedés és a talaj megóvása érdekében. 180 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 210 iroda, raktár, öltözõ, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre. Az Ausztriából behozott folyóvizes konténer-wc-kből 5 centrumot alakítottak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított wc van, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A mobil WC-kel és a korábban is használt konténer WC-kel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén összesen több mint 1.500 ülőke áll a látogatók rendelkezésére. Fejlesztették a közvilágítást is: 3 kilométernyi állandó közvilágítást építettek ki, és csak a fesztivál idejére további több kilométeres szakaszon bővítették a világítást.
   
    Hanglimiter tartotta kordában a hangnyomást:, s 7 napon át 100 ember és 4 targonca építette a - több mint 4100 négyzetméternyi – színpadokat, melyekhez az anyagot 22 kamion szállította a Szigetre. Közülük a legnagyobb, a 900 m2–es 16 m magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 90 tonna volt. A Nagyszínpadon 5 tonnányi világítás biztosította a koncertek látványosságát, 450.000 wattnyi teljesítménnyel, 96, nagy teljesítményű intelligens lámpával. A Nagyszínpadon az idén is a legmodernebb technikáknak megfelelő digitális hangkeverő pultokat állítottak rendszerbe: 300 kw, Meyer Sound hangtechnika, Line Array hangrendszer. További nagyobb színpadokon Meyer Sound hangtechnika biztosítja a kiváló hangzást. Újdonság volt a nagyszínpad előtti delay torony is, mely egy speciális emelőszerkezet, ami egyrészt oly „karcsú” volt, hogy kevésbé takart ki a színpadból és ezen volt még 6 nagy teljesítményű fejgép is.
   
    A Szigeten 400 fõs egészségügyi szolgálat látta el feladatát, köztük az ambulancián 15 orvos, 50 nővér, 12 fõs motoros és 100 fõs gyalogos járőr továbbá ápolók és betegkísérők valamint 1 rohamkocsi, 4 esetkocsi és 2 kiemelt mentõkocsi és a Szigeten volt gyógyszertár is. 
   
A biztonsági szolgálatot az In-Kal 1.500 fővel látta el, köztük kb. 250 fõs nyelveket beszélő fiatal a tömegirányítási feladatokat végzett. A biztonsági szolgálaton felül 400 fő jegyellenőrzési, forgalomirányítási feladatokat látott el. A Szigeten rendőrőrs is működött 24 órás szolgálattal, többnyelvű tolmácsokkal, s naponta 80-100 fõs szolgálat látta el a - belső és külső - rendőri feladatokat. Mindezeken túl a hazai rendőröknek segítettek abból az országokból érkező rendőrök, mely országokból nagyobb számú vendégsereg szokott részt venni:, így volt a Szigeten német, olasz, francia és holland police is. Az útlevelekkel esetlegesen felmerülő problémákat ugyanitt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai orvosolták.

A Szigeten a jól bevált vendéglátó blokkok megmaradtak, de bővült a kínálat, így idén összesen 68 étkezde, 7 borozó, 5 pálinkaház, 72 kocsma, 7 kávézó és 2 teázó várta a vendégeket. (Forrás: index.hu, BTL.hu, Népszabadság, 2008.08.12-18., www.sziget.hu)