HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Balatonring: 2009 szeptemberétől futamok
2008.07.14.

A Balatonring munkálatai szeptemberben kezdődnek, és nyolc-tíz hónapig tartanak, s az első nagydíjat 2009 szeptemberében rendezik. Az is biztos, hogy 2013-ig minden esztendőben a balatoni főidényen kívüli időpontban tartják meg. A 4650 méter hosszú pálya hasonló lesz a valenciaihoz. Kialakításánál több élversenyző - így Valentino Rossi és Talmácsi Gábor - véleményét is figyelembe vették. A nézőtér befogadóképességét minimum 100 ezer főre tervezik, ebből 30-50 ezer néző részére kívánnak ülőhelyet kialakítani. Bajnai felhívta a figyelmet arra, hogy a beruházásnak számos pozitív hatása lesz a magyar idegenforgalomra és az egész magyar gazdaságra, ezért a projektet - a Mercedes-beruházáshoz hasonló formában - pénzügyi és egyéb eszközökkel is támogatta a kormány. A fejlesztés hozzávetőleg 800 munkahelyet teremt a régióban.
    Róna Iván, az MT Zrt, vezérigazgatója a sajtótájékoztatón prezentációjában kiemelte: a MotoGP futamok a Formula 1-es versenyek és a futball világbajnokság után a legnézettebb sportesemények, így a közel 200 ország 300 millió háztartásába eljutó élő közvetítések, s az azokat megelőző desztinációbemutató kisfilm hatása országmarketing szempontból sem lebecsülendő, a Balatont marketingbüdzséből megfizethetetlen plusz  publicitáshoz juttatja. A Balaton GP esetében 110-140 ezres nézőseregre számítanak, akik a becslések szerint 1,5-2 milliárd Ft-ot költenek majd a régióban, a büdzsét 330 millió Ft áfa és egyéb adóbevétel gazdagítja. Várhatóan a vendégforgalom körülbelül felét teszik ki a külföldiek, akiknek 40%-a ugyan csak egyetlen napra érkezik, ám 30 %-uk legalább egy hetet tartózkodik majd a régióban.
    A Balaton GP versenysorozat rendezésének licencét a  jogbirtokos Dorna Sports-szal kötött megállapodás értelmében 5 évre kapta meg a Hun-Ring, a Magyar Turizmus Zrt. 100 %-os tulajdonú leányvállalata. A versenypálya üzemeltetését az e célra létrehozott Balatonring Vagyonkezelő Zrt. végzi, melyben – szintén technikai okok miatt – 30%-ban tulajdonos az MT Zrt. is. A fennmaradó 70% a Worldvide Circuit Management S.L. társaságé, mely évek óta világszerte sikeresen végzi hasonló motorversenypályák üzemeltetését és MotoGP futamok rendezését.
    A pályát az egyik legismertebb spanyol ingatlanbefektető és fejlesztő cégcsoport, a Sedesa építi fel, majd a minél sikeresebb kihasználás érdekében átadja üzemeltetésre a Balatonring Zrt. részére, mely egyúttal a versenyszervezési feladatokat is ellátja. A spanyol fejlesztő szeptember-októberben kezdi a Balatonring építését. A Sedesa stratégiai befektetőnek számít a magyar tenger közelében, hiszen a pályaépítésen kívül  az elkövetkező két-három évben további több tízmilliárd forintnyi összeget invesztál a Balatonhoz közeli  területeken. Logisztikai fejlesztések mellett egyebek között golfpályát és spa hotelt is épít,  ahogy ezt Vincente Cotino, a Sedesa csoport elnöke is megerősítette. (Forrás: Népszabadság, HVG.hu, 2008.07.24.)