HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Pécsi színházi találkozó, miskolci operafesztivál
2008.05.27.

A június 5-14. között megtartott pécsi színházi fesztiválon, a VIII. POSZT-on a budapesti Bárka Színház Mundruczó Kornél és Bíró Yvette: Frankenstein terv című darabja lett a legjobb előadás - derült ki a Pécsi Nemzeti Színházban tartott záró gálaesten. A zsűri értékelése alapján a Mundruczó Kornél rendezte produkcióban játszott a legjobb női főszereplő, Monori Lili, és ez a darab kapta a közönségdíjat is. A budapesti József Attila Színház Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása című előadásához két elismerés fűződik, Zsótér Sándor lett a legjobb rendező, Ladányi Andrea pedig a legjobb női alakításért járó díjat kapta. A Kamara Savaria - Szombathelyi Színházbarátok Egyesületének Dömötör Tamás: CzukorShow című produkciójában játszó Vasvári Emese érdemelte ki a legjobb női epizódszereplőnek, Anger Zsolt a legjobb férfi alakításért járó kitüntetést. A legjobb férfi főszereplő Pintér Béla lett a budapesti Pintér Béla és Társulata által bemutatott A démon gyermekei, a legjobb férfi epizódszereplő pedig Pálffy Tibor a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Witold Gombrowicz: Yvonne, burgundi hercegnő című előadásban mutatott játékáért. A legjobb harminc év alatti színésznőnek járó elismerést a székelyudvarhelyi Nézőpont Színház Dennis Kelly: Love & Money című darabjában fellépett Bartsch Kata, a legjobb harminc év alatti színész díját megosztva a Garaczi László: Plazma című művét színre vitt budapesti KoMa társulatának tagjai megosztva kapták. A bírálók a legjobb együttes munkáért különdíjjal jutalmazták a POSZT-ra a Vinnai András-Bodó Viktor: Fotel című darabjával érkezett nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatát. A szombaton véget ért fesztivál versenyprogramjában 16 produkció szerepelt, melyeket Kukorelly Endre író választott ki 141 hazai és határon túli előadás közül. A színházi előadások mellett 40 helyszínen 260 rendezvényre, úgynevezett off-programra, vagyis koncertekre, kiállításokra és egyebek mellett közönségtalálkozókra várták az érdeklődőket. (Forrás: HVG.hu, 2008.06.14)

  Június 11-21. között nyolcadik alkalommal rendezték meg a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált. Idén a Bartók + Szlávok címet viselő fesztiválon a szlovák, cseh, ukrán és magyarok mellett orosz művészek és együttesek is számos produkcióval vettek részt, az operaelőadásokon kívül zenekari- és kamarakoncertek, tánc- és balettelőadások, szólóestek és könnyűzenei koncertek sokasága kínált szórakozást. A 12 nap alatt 14 helyszínen 59 előadásra került sor, s a látogatók száma meghaladta a 20 ezret. A közönség zöme a lokálpatrióta miskolciak közül került ki, de sokan érkeztek más városokból és számos német, osztrák, japán csoportot is fogadtak. A város ünnepi hangulatához hozzátartoztak a gólyalábasok, az utcai zenészek, a képzőművészeti kiállítások, valamint a film- és egyéb előadások is. A Miskolci Nemzeti Színház játszóhelyein 33 előadást tartottak, s az utcán is 190 esemény zajlott. Minden nap kora délutántól késő estig élettel és emberekkel telt meg a város. „A zene várost épít” szlogen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: Miskolc a fesztiválnak is köszönhetően megszépült, a házak többségét felújították, sétálóutcák, mélygarázsok épültek. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál szervezői mindössze 340 millió forintból gazdálkodnak. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól 100, a várostól 140 millió forintot kapnak, a többit szponzorok segítségével és a mintegy 40 millió forintot kitevő jegybevételből fedezik.

2009-ben a fesztivál Bartók + Bécs jegyében zajlik majd, vagyis a bécsi klasszikusok zenéjével és számos külföldi együttessel várják ugyancsak júniusban az érdeklődőket. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2008.06.27.)