HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
700 milliós fesztiváltámogatási döntés
2008.12.04.

A 700 milliós pályázati kerethez a kulturális tárca 300 millióval, az önkormányzati pedig 400 millióval járult. A támogatásért olyan 2009-es rendezvényekkel lehetett pályázni, amelyek magas kulturális értéket képviselnek, és hozzájárulnak a pozitív országkép kialakításához. Az is feltétel volt, hogy a program költségvetésének el kell érnie az ötvenmillió forintot, a közönség létszáma pedig legalább tízezer fő. A gasztronómiai rendezvényeknél az összeg 15 millió forint és háromezer látogató volt. További feltétel volt, hogy a fesztiváloknak saját - a költségvetés legalább 20 százalékát elérő - bevétellel kell rendelkezniük, valamint az is, hogy a büdzsé 15 százalékát marketingre kell fordítaniuk. Az ÖM és az NKA közös keretéből százmillió áll rendelkezésre a - kulturális célokat is teljesítő - gasztronómiai rendezvények támogatására. Az elnyerhető összeg a rendezvény összköltségének legfeljebb 25 százaléka, maximum 30 millió forint lehet. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2008.12.03.)

A 700 milliós NKA KKPK pályázatok elosztásánál előnyt élvez minden regisztrált fesztivál, - írta a Népszabadság. A regisztrálás, majd a minősítés eredménye a fesztiválpályázatok elbírálásában is nagy szerepet játszhat. Sőt, megvan már erre az első kísérlet. A korábbi évekkel ellentétben most időben, már az ősszel meghirdette pályázatát az NKA Kiemelt Kulturális Programok Kollégiuma (az Önkormányzati Minisztériummal karöltve). A Magyar Fesztiválszövetség elnöke, Márta István szerint 3000-3500 eseménysorozatról lehet szó: művészeti fesztiválok, gasztronómiai események, de a tájnapok is ide tartoznak.
A nemrég megnyitott fesztiválregisztráció egy hiánypótló felmérés és a majdani minősítési rendszer kiindulópontja. Ez lehet az átlátható, tervezhető támogatási szisztéma startköve is. A www.fesztivalregisztracio.hu adatlapját bármelyik eseménysorozat szervezője kitöltheti. A jelentkezőnek például olyan kérdésekre kell válaszolnia: tagja-e hazai vagy nemzetközi szervezetnek, hány településen, hány helyszínen, milyen rendszerességgel rendezi meg a fesztivált. Kutatják: mi a fő műfaji jellemzője, hány programja van, reklám- és marketingszempontból volt-e fontos kapcsolata a turizmussal. Mi a célcsoport, valamint hányan látogatják, mennyi a fizető nézők száma. "Nem nyilvános adatként" használják a költségvetés számait (kiadást és bevételt), sőt még az is titkos, kik a művészeti és szakmai tanácsadók.
A kérdőív - hosszú egyeztetéssel - az országos fesztiválszövetségek összefogásával készült. Ezek a szervezetek delegálták a Szakmai Intéző Bizottság (SZIB) öt tagját. Feladatuk - többek között - a regisztráció irányelveinek meghatározása, egyeztetése, koordinálása.
Márta István, aki egyben a SZIB elnöke is, rámutatott: minél több szervezet tölti ki az űrlapot, annál pontosabb képet kapunk a hazai fesztiválokról: a műfaji megosztottságról, a közönségről, a gazdálkodásról. Az ingyenes, önkéntes regisztrálás nemcsak statisztikaként fontos, hanem minősítési rendszer bázisa is lehet, amelynek metódusát szintén a SZIB dolgozza ki. A kiírás szerint a 700 millió forint szétosztásakor előnyt élvez minden regisztrált fesztivál. (Forrás: Népszabadság, 2008.10.30.)