HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
KSH: csökkenő turisztikai bevételek - stagnáló szállodai adatok
2009.02.09.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2008-ban a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és a belföldi vendégek száma (1, illetve 2%-kal) egyaránt meghaladta az előző évben mértet, azonban a rövidebb tartózkodási idő miatt a vendégéjszakák száma (2, illetve 1%-kal) csökkent. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 1%-kal mérséklődött.
2008-ban 3,5 millió külföldi vendég 9,9 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 1%-kal emelkedett, miközben a vendégéjszakák száma 2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az öt legjelentősebb küldő ország közül négynél (Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország) visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében, Ausztria kivételével mindegyikben 10% körüli volt a vendégéjszakák csökkenése. Nagy-Britannia esetében az éves forgalom meghaladta a tavalyi évet, ugyanakkor szeptember óta a brit vendégek forgalma is erőteljesen csökkent. A külföldivendég-forgalom közel 80%-át realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák száma a háromcsillagos kategóriában emelkedett (1%-kal), az ötcsillagos egységeknél stagnált, az összes többinél pedig mérséklődött.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 4,1 millió belföldi vendéget és 9,9 millió belföldivendég-éjszakát regisztráltak. A vendégek száma 2%-kal emelkedett a vendégéjszakák számának 1%-os csökkenése mellett. A belföldivendég-forgalom 63%-át fogadó szállodákban 2%-kal nőtt az éjszakák száma az előző évhez viszonyítva, a négy-, valamint az ötcsillagos egységekben 9, illetve 17%-os volt a bővülés. A belföldi vendégek körében népszerű – a vendégéjszakák 15%-át regisztráló – panziók esetében 2%-os mérséklődés tapasztalható.
A különböző utazási célok közül a hivatalos célból, illetve a konferenciára, kongresszusra érkezők együttes aránya 32%. A szabadidejük eltöltése miatt utazók 11%-ának elsődleges célja az egészségturizmus volt. A szállodai vendégforgalom 31%-a a gyógy- és wellness-szállodákba irányult, az utóbbiak bel- és külföldivendég-forgalma kiemelkedően dinamikusan fejlődött. 2008-ban a külföldi vendégek 13,5%-a, valamint a belföldi vendégek 25%-a vette igénybe a gyógy- és wellness-szállodák által nyújtott szolgáltatásokat, miközben a kiadható férőhelyek száma júliusban közel 5, illetve 27%-kal emelkedett 2007 azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek többsége egyénileg foglalta le szállását, mindössze 29%-uk vette igénybe az utazási irodák segítségét. Az elektronikus úton bonyolított szállásfoglalás egyre jelentősebb az utazók körében (28%).
Az elmúlt évben a szállodák szobakihasználtsága augusztusban volt a legmagasabb, átlagosan 63,3%-os, ezen belül a legnagyobb érték a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (78,6%), bár kapacitáskihasználtságuk 3 százalékponttal elmaradt a 2007-ben mért értéktől. A 2008. év egészét nézve a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 48,5% volt.
A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–decemberben 2, illetve 3%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ezen belül a szállásdíj-bevétel 139 milliárd forint volt, az összes bevétel folyó áron 1%-kal maradt el a 2007-ben mért értékétől. Egy évvel korábban ugyanez az érték 14 902, illetve 7444 forint volt. 2008-ban a szállodai szobák átlagára májusban (16 234 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel értéke pedig augusztusban (8814 forint) volt a legmagasabb. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2008. január–decemberre számított árindexe 7,5%-os növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest. 2008-ban, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány adatai alapján 35 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a különböző szolgáltatóknál, ebből 21 milliárd forint értékben a kereskedelmi szálláshelyeknél.
A turisztikai főidényben (július) a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2857, ezen belül a 863 szálloda 50 ezer szobával, 1103 panzió 15 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 891 volt. 2008 júliusában a kereskedelmi szálláshelyek kiadható férőhelyeinek száma 7%-kal elmaradt az előző év azonos időszakában regisztrálttól. Decemberben az idényszerűen működő szálláshelyek zárvatartása miatt ennél kisebb kapacitás állt rendelkezésre. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken decemberben közvetlenül 27 ezer főt foglalkoztattak, amely 6 ezer fővel kevesebb volt, mint a turisztikai főidényen belül (július) regisztrált érték. (Forrás: KSH, 2009.02.08.)