HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Balaton 2008: némi csökkenés a forgalomban
2009.02.18.

A KSH összesítése szerint 2008-ban a Balatonnál a németek az összes balatoni vendég 10,2 százalékát, míg a külföldi vendégek 36,5 százalékát adták, s ugyancsak jelentősen visszaesett az Ausztriából érkező turisták száma, akik az összes vendég 4,3 százalékát, míg a külföldi vendégek 15 százalékát adták. Az adatokból az is kiderül, hogy kétszer többen érkeztek a Balatonhoz Bulgáriából, valamint Ausztráliából, mintegy harmadával többen Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból, emellett a belgiumi, hollandiai, norvégiai és romániai vendégforgalom növekedése is számottevő.

A vendégforgalom héttizedét kitevő hazai vendégek száma 1,9 százalékkal nőtt, miközben a külföldről érkezőké 4,7 százalékkal maradt el a 2007-es adattól. A határokon túlról érkező vendégek átlagosan 5,3 éjszakát, a belföldiek pedig 2,8 éjszakát töltöttek el balatoni szálláshelyeken.
A Balatoni üdülőkörzet és a vendégéjszakák kétharmadát a szállodák – ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyek –, 16 százalékát pedig a kempingek regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az öt- és az egycsillagos kategóriában növekedést, a többiben stagnálást, illetve csökkenést mutat. (Forrás: MTI, 2009.02.17.)