HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A válság hatása a Sziget Fesztiválra
2009.04.14.

A Sziget-sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 2009-ben megint a Miniszterelnöki Hivatalhoz fordultak, hogy támogatást kapjanak a központi költségvetésből. A tervezett 2,7 milliárdos költségvetés 5 %-át kérik, vagyis kb. 135 millió forintot. Ez az 5 % kisebb arányú részesedés, mint a többi hasonló kulturális rendezvény támogatottsága – mondta Gerendai Károly. A MEH egyelőre nem bólintott rá kérelmükre. Az állami támogatás 2007-ig 4 %-át jelentette a költségvetésüknek, de 2007-be a megszorítások miatt lemondtak a támogatásról.
Kissé átalakítják a fesztivált: számos helyszín megszűnik, többet összevonnak: az A38 programjai a Wan2 sátrába költöznek, a pop-rock és a metálszínpad is összeolvad, nem lesz például táncdalfesztivál-sátor, Open színpad és tehetségkutató színpad. A válság sújtotta lakosságnak újfajta kedvezményekkel kívánnak kedveskedni: bár a napijegy 8-ról 10 ezer forintra nő, a felsőoktatásban tanuló diákok 2009-ben olyan csoportos bérleteket vásárolhatnak, melynél a kedvezmény a csoport létszámától függ. A maximum 50 százalékos árcsökkenést 46 fős csoporttal lehet elérni. Este 11-től féláron lehet majd aznapi jegyet venni, és 2009-ben különböző csekkekkel és utalványokkal is lehet majd jegyeket vásárolni.
Augusztus 12. előtt lesz mínusz egyedik nap, és nulladik nap is. A mínusz egyedik napon ötezer forintért nézhetik meg a huszadik évfordulóját ünneplő Tankcsapda különleges show-ját. A 0. napról pedig most kezdődtek a tárgyalások, ugyanis megkereste a szervezőket a Rock Against Racism szervezet, amely egy nemzetközi előadókkal színesített tolerancia-koncert keretében szólítana fel a rasszizmus ellen. Tavaly egyébként százmilliós nyereséggel zárt a Sziget Fesztivál, amire 385 ezer jegyet adtak el, s 45 ezer külföldi vett részt az 5+2 napos rendezvényen. (Forrás: index, Világgazdaság,2009.04.10.)