HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Business Travel Show: 25-30 %-os visszaesés az üzleti turizmusban
2009.10.19.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke hangsúlyozta: az elmúlt évben az üzleti utazói szokások is megváltoztak, a szűkebb büdzsé miatt sokan szállásfoglalás nélkül, egyetlen nap alatt bonyolítják le megbeszéléseiket vagy éppen alacsonyabb kategóriájú szállodát választanak és gyakrabban keresnek szolgáltatót az interneten keresztül. Bár szeptember-októberben némileg emelkedett a vendégéjszakák száma, ez még mindig elmarad a tavalyi évhez képest, és az utószezonban újabb mélypontra lehet számítani. Azonban az sem kizárt, hogy azok a cégek, amelyek az év elejétől kezdve takarékoskodtak és maradt büdzséjük, az év végi rendezvényekre költik el azt. Kopócsy Andrea szavait alátámasztotta Erdős Ákos, a Confhotel Csoport ügyvezetője, aki szintén a javuló keresletről számolt be. Mint mondta, az elmúlt 2-3 hétben elindult valami, és talán épp a félretett büdzsék jelenthetik a fényt az alagút végén, de még korai lenne a válság végéről beszélni, az igazi felfutás inkább 2011-re várható. Elhangzott, hogy a költségek megtakarítása miatt a repülő helyett autóval, illetve vonattal utaztatják az alkalmazottakat. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője, Molnár Judit szerint az év első kilenc hónapjában a repülőjegy-értékesítés egyharmadával esett vissza és szerinte az üzleti turizmusban tapasztalt tendencia várhatóan az utószezonban is folytatódni fog.

    A BTS-hez kapcsolódó gyógyturizmussal foglalkozó konferencián Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke nyitóelőadásában hangsúlyozta: nemcsak a pénzügyi és gazdasági válság hatásaira, de a változó fogyasztói szokásokra, az új szegmensekre és változó keresleti tendenciákra reagálva zajlik a hároméves marketingstratégia frissítése, és már most megkezdődtek a 2011-es egészségturizmus témaév előkészületei.

    A dentálturizmus konferencián Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint az állam turisztikai fejlesztéspolitikájának elő kell segítenie, hogy magas szintű orvosi ellátást, gyógyvízkezeléseket és szállodát ötvöző komplexumok jöjjenek létre itthon, lehetséges forrásként pedig az Új Magyarország Fejlesztési Terv 300 milliárd forintos keretének eddig még nem lekötött részét (ez az egésznek mintegy 60 százaléka) jelölte meg. Dr. Kámán Attila, a Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének elnöke elmondta: az egyesület tagjai egymás komoly versenytársai, mégis összefogtak annak érdekében, hogy az erősödő kelet-európai konkurencia ellenében megőrizzék Magyarország jelenlegi európai vezető pozícióját. Mezősi Csilla egészségturisztikai szakértő abban látja a fogászati turizmus sikerét, hogy a fogászok az orvosi kompetenciára alapozva rendkívül hatékony marketingtevékenységet végeznek. (Forrás: Eventer tudósítás, MTI, 2009.10.15.)