HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Szállodai nehézségek a válságban
2010.01.04.

A Népszabadság részletes összeállítása szerint megritkította a krízis a szállásadókat: szakmai körökben legalább tucatnyi olyan házról tudnak, amelyik bezárt. Van, ahol a téli üzemszünetre hivatkozva tartják lehúzva a rolót, de közben tudható, hogy klasszikus csőd­ miatt­ kellett­ befejezni­ a­ működést. ­A­ válság ­nem­ kíméli a patinás szállókat sem, nemrég Debrecen legismertebb szállodáját, az­ Aranybikát­ is­ működtető­ Cívis­ Hotels­ Zrt. ­jelentette ­be,­ hogy ­csődvédelmet kér. Sajnos ez is jól­ mutatja,­ hogy milyen nehéz talpon maradni­ a­ működőképesség­ szélén­ tántorgó szállodaiparban, amely ráadásul a nemzetgazdaság egyik leginkább eladósodott­ ágazata.­ A­ nem­ kevesebb­ mint­ 1200­ milliárd­ forint­ hitelállományt ­nyögő ­hotelek­ túlélése épp­ ezért ­fontos­ a ­bankok­ számára,­ egy­ sorozatos ­szállodacsőd­ többeknek okozna komoly bonyodalmat – figyelmeztet­ a­ probléma­ nagyságára ­Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség­ január­ elsejétől ­soros­ elnöke. Elmondta: a hitelintézetek jobb híján kénytelenek a hitelek átütemezésével, a törlesztések moratóriumával elkerülni a legsúlyosabb bajt. A­ budapesti,­ valamint­ a­ vidéki nagyvárosokban­ működő­ szálláshelyek már tavaly télen megtapasztalták az üzleti rendezvények és az üzleti utazások drasztikus csökkenését, míg a vidéki gyógy-­ és wellness-­szállodák néhány hónappal később­ szembesültek­ a­ külföldiés­ belföldi­ forgalom­ csökkenésével.­ A vendégéjszakák ­száma­ nagyjából 10 százalékkal lesz kevesebb 2009­-ben, mint egy évvel korábban.­

    Az­ optimisták­ szerint­ a­ visszaesés­ csak­ egy­számjegyű­ lesz.­ A ­bizakodók közé tartozik Niklai Ákos, a Magyar Turizmus Zrt. elnöke is, aki úgy véli, talán sikerül 9 százalékos­ mínusznál­ megállni.­ Csekély vigasz, hogy a környékbeli országokhoz képest ez még nem is rossz eredmény.­ Úgy­ tűnik,­ a­ tematikus kampányok­ bejöttek,­ a­ jövőre­ induló­ Fesztiválok­ éve­ ígéretes­ vendégkört­ vonz,­ és­ máris­ kecsegtető az­ egészségturizmusra­ épülő­ 2011-es kampány, amivel az olcsó, de nívós­ magyar­ fogászati­ és­ szépészeti beavatkozásokra irányítják a külföldiek ­figyelmét.
    A­ turizmus­ világméretű­ gondjait­ jelzi,­ hogy ­a ­legnépszerűbb­ európai nyaralóhelyek ­idegenforgalmi ­hivatalai, mint a görög, a spanyol, vagy a ciprusi, már válságértekezleteket tartanak.­ A­ válság­ országonként,­ sőt­ régiónként­ is­ más­ erővel­ hatott.­ A­ meggyengült­ forint ­például­ remek vonzerő­ volt­ a­ bevásárlóturizmusnak,­ de ­hiába­ érkezett ­az ­év első háromnegyedében több osztrák, cseh és szlovák utazó Magyarországra, és­ hiába ­nőtt ­a ­költésük, ­a­ szállodák ebből­ nem­ profitáltak.­ Olyannyira nem,­ hogy­ a­ különböző­ kategóriás házak ádáz árversenybe kezdtek, és még­ a­ luxusszállók­ is­ egy,­ sőt­ akár két kategóriával lejjebb mentek díjaikkal. Így történhetett meg, hogy január és október között az egy ki­adható szobára jutó nettó szoba árbevétel ­mindössze ­5627­ forint ­volt. Erdei rámutatott: Budapest a régió legolcsóbb szállodai áraival szerepel a piacon. A­ szakma­ elkeseredett – de hatékony – lobbizásba kezdett, aminek eredményeként a kedvezményes 18 százalékos körbe­ került­ a­ szállásadásra­ eső­ áfa­ –­ ám ez még mindig a harmadik legmagasabb­ az­ Európai­ Unióban.­ A­ német cégek például elérték, hogy az eddigi 19 százalékról 7 százalékra­ csökkenjen­ a ­szállodaipar­ áfája.­    
    2009-ban több mint 11 százalékkal kevesebben dolgoztak teljes munkaidőben az ágazatban, mint tavaly (igaz, a nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma eközben közel 6 százalékkal bővült), vagyis a bérköltségeken nem nagyon lehet tovább spórolni; a szállodaipar a személyes szolgáltatásokról szól. Az előrejelzések szerint 2011 második felétől lehet a pénzügyi válság enyhülésének hatását érezni a turizmusban, de addig még újabb kihívásokkal kell szembenéznie a magyar szállodaiparnak: jövőre megadóztatják az üdülési csekket, miközben a belföldi fizetőképes kereslet is várhatóan tovább csökken.
    Az STR Global kutatócég adatai szerint a szállodai foglaltsági adatok már nem romlanak tovább Európában, igaz, ehhez az kellett, hogy jelentősen, 10-20 százalékkal mérsékeljék szobaáraikat az üzemeltetők. A foglaltsági mutatók Európa nyugati részén már meghaladják a lélektani határnak számító 50 százalékot, míg keleten a legtöbb helyen még ez alatti mértékeket regisztrálnak. Az STR elemzői úgy vélik, hogy Európa fejlettebb felén sokkal gyorsabb lesz a kilábalás a válságból, s ez a javuló szállodai statisztikákban is megmutatkozik majd. Régiónkban a konjunktúra csak később, vontatottabban indul be és jobban elhúzódik majd. Az első tizenegy hónap összesítése alapján egyébként az egy kiadható szobára eső napi bevétel 22,8 százalékkal 81,6 dollárra (16,1 ezer forint) zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest, ami jól érzékelteti az ágazat bajait. (Forrás: Népszabadság, 2009.12.30.