HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Béka-államtitkár a 10. Kocsonyafesztiválon
2010.02.24.

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára és Káli Sándor polgármester nyitotta meg a rendezvényt, amelyen megjelent Varga Zoltán önkormányzati miniszter is. Magyarország legnagyobb téli szabadtéri fesztiválja a 10. Miskolci Kocsonyafesztivál a régi idők hangulatát idézte, az egykori kereskedőváros képét tárva a látogatók elé. A piaci forgatagban a kultúra és a gasztronómia játszotta a főszerepet. A háromnapos fesztiválon, több színpadon folyamatosan zajlottak a koncertek, óriás békák és gólyalábasok szórakoztatták az érdeklődőket. A gyerekek bábszínházban, kézműves foglalkozásokon tölthették idejüket, melyek mind a régi kor emlékeit idézték fel. Miskolc belvárosában a látogatók megkóstolhatták a térség gasztronómiai jellegzetességeit, a rétest, a perecet, a lacipecsenyét, a kenyérlángost és természetesen a fesztivál nevét is adó miskolci kocsonyát. A miskolciak mind ízében, mind látványában széles kocsonyaválasztékot vonultattak fel, amely étkek idén a megszokottól eltérően nem csak sertésből készülhettek. A zord idő ellenére a fesztivál három napja alatt több mint 200.000 belföldi és külföldi vendég volt kíváncsi arra, hogyan pislog a miskolci béka a kocsonyában. Vasárnap délután a fesztivál igazgatója Rózsa Edit és Róna Iván a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, közösen zárták a 10. Kocsonyafesztivált.
    Kovács Miklós államtitkár egyébként azért vette fel a hatalmas béka-jelmezt, mert tavaly nem tudott résztvenni az eseményen, és amikor megkérdezte, mivel tudná kiengesztelni a szervezőket, viccesen azt mondták, húzza fel 2010-ben a Kocsonyafesztivál kabalaállatának jelmezét.
(Forrás: MTI, Turizmus Online, Blikk, 2010.02.22-23. --- Fotók: http://eszakmagyarorszag.blog.hu/2010/02/22/x_kocsonyafesztival_miskolc )