HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Szállodák féláron vagy akár harmadáron...
2010.07.24.

A magyar szállodák összesített árbevétele 2009-ben 191 milliárd forintra rúgott, miközben a hitelállományuk meghaladta az 500 milliárd forintot. Közben vészesen fogy a bankok, a hitelezők türelme, és a felszámolási eljárásokból meghirdetett szállodák újabb árapályt generálnak. Ilyen körülmények között akár a válság kirobbanása előtti érték 30–40 százalékáig le kell engednie az árat annak, akinek gyorsan kell a pénz, de még így sem biztos, hogy el tudja adni a szállodáját. Az, hogy harmadára zuhantak volna az árak, Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint azért túlzás, de valóban csökkentek. „Használt” szálloda értékesítésénél az eredeti építési árakból akár 30 százalékos engedményt is ki lehet alkudni. Csapdába kerültek azok a hoteltulajdonos cégek, amelyek a válság előtt nagyobb devizahitelt vettek fel ingatlanvásárlásra, felújításra, bővítésre. A befektetők viszont még csak szimatolnak.
    A Somogy Online szerint az érdekvédők attól tartanak, hogy az új kormány le akarja nyúlni a szakszervezeti vagyont. Átalakítják ugyanis a Nemzeti Üdülési Alapítványt, s e szervezet vagyonának része több más hazai szálloda mellett a 345 szobás siófoki Ezüstpart hotel is. A szálló elkészültekor a SZOT-üdülők balatoni zászlóshajója volt, majd a gyógy- és wellness-idegenforgalom úttörőjének számított, aztán hamarosan lejjebb adta: bulituristák fellegváraként is üzemelt. A jövője kétséges, legalábbis annak a hírnek a tükrében, hogy a kormány a kabinet többségi tulajdonában lévő nonprofit társasággá alakítaná a Nemzeti Üdülési Alapítványt.
E szervezetet 1992-ben az akkori kormány és hat szakszervezet alapította. Az elképzelések szerint most állami kézbe kerülnének azok az ingatlanok (zömmel szállodák), melyekkel a szakszervezeti tömörülések szálltak be annak idején az alapítványba. S ismert, hogy ez a szervezet forgalmazza az üdülési csekket is.
    Az üdülési alapítványé lett 1992-ben egri, soproni, szegedi szállodák mellett a siófoki Ezüstpart hotel is. A szálloda igazgatója nem kívánta kommentálni a készülődő változásokat, hozzátéve, hogy egyrészt „dúl a szezon”, másrészt nem illetékes ez ügyben. Ami az idei ezüstpartos nyarat illeti, meglehetősen vegyes a kép, ha beletekintünk a hotel internetes vendégkönyvébe. Akadnak persze elégedett vendégek is, de többen is kifogásolják, hogy nagyon meglátszik a szállodán a „szocreál” stílus, valamint hogy nincsen légkondicionáló a szobákban, szúnyogháló az ablakokon.
    A siófoki  Balaton Hotel ugyanakkor már elkelt, új üzemeltetője alapos felújítás után július elején nyitotta meg, és büszkén hirdeti a világhálón: mindegyik szoba klímával és internetcsatlakozási lehetőséggel ellátott. (Forrás: Figyelő, 2010.07.14., Somogy Online, 07.23.)