HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
MaReSz-közlemény a West-Balkán-party tragédiájáról
2011.01.18.

Az évindító közgyűlés Ganczer Gábor elnök javaslatára a novemberben elhunyt Dr. Rubányi Pálné rendezvényszerző, és a hétvégén, a Nyugati-pályaudvarnál lévő West-Balkán szórakozóhelyi pánikban meghalt három fiatal lány emlékének tisztelegve kezdődött az Experidance Rendezvényházban. A közgyűlésen a tagság képviselői megtárgyalták és elfogadták a tavalyi év mérlegét és az idei év gazdálkodási tervét is. Elhatározták, hogy a jövőben a szövetség intenzívebb kommunikációt folytat, s ennek érdekében külön félállású szakembert is foglalkoztatnak, továbbá nagyobb szerepet szánnak a MaReSz honlapjának is. 
    A tagság javaslatai alapján az elnökség 3-3 jelöltet terjesztett a közgyűlés elé az éves kitüntetések eldöntéséhez. "Az év rendezvényszervezője" az első fordulóban Rubányi Pálné lett: a szakma neves képviselője posztumusz kapta meg a díjat, hiszen a közelmúltban hunyt el 89 éves korában. A másik két jelölt Rókusfalvy Pál (Roxer Event), az Etyeki fesztiválok fő szervezője, illetve a Conference Tours vezetője, Tóth Istvánné volt.
    "Az év rendezvényszolgáltatójának" Makray Balázst, a debreceni Kölcsey Központ, illetve a Főnix Rendezvényszervező Kft. vezetőjét választották - Szántó András (SYMA) és Merényi György (Fenyves Kft.) társaságából. E két díjat hagyományosan a február 1-jei nagyszabású évadnyitó turisztikai fogadáson adják át. 
    Az idei MaReSz Díj szavazásakor az első fordulóban ugyan Stefkóné Vermes Judit első alelnök kapta a legtöbb szavazatot (44 %-ot), de mivel nem jutott a szavazatok több mint feléhez, újabb forduló következett. Sőt: a szövetség megálmodójára és évekig vezető szaktekintélyére, Ihrig Péterre, valamint Faragó Hildára, aki évekig volt a Nemzeti Turisztikai Bizottság titkára, pont ugyanannyi szavazat esett, így egy újabb szavazással az utóbbi került Stefkóné mellé a döntő fordulóba, majd végül újabb meglepetésre ő kapta a több szavazatot...
    A tavalyi sikeren felbuzdulva az elnökség az idén március 29-én tartja meg a MaReSz Napot a budapesti Hélia Hotelben. Ezen az elnökség egy kerekasztal-beszélgetésre invitálja a szakma állami és fővárosi vezetőit. Az elképzelések szerint egy neves külföldi szakember, a Barcelonai Kongresszusi Iroda vezetője tartana előadást, valamint a kormányváltás után megúlult Magyar Turizmus Zrt. Kongresszusi Irodájának igazgatója, Ferenczy Anikó lenne a vendég. A szakmai napon szó lesz többek között az áfaváltozásokról, a környezettudatos rendezvényekről, a rendezvények biztosításáról, a költségcsökkentési lehetőségekről. A Nap fő koordinátora Stefkóné Vermes Judit.
    A napirendek megvitatása után a szövetség úgy határozott: levélben kéri az illetékesektől, hogy a MaReSz-t is vonják be a rendezvényhelyszínek szabályozásának felülvizsgálatába. A munkára eseti bizottság alakult. A szombati késő esti rendezvényen történt tragédiával kapcsolatban közleményt fogadott el a közgyűlés. Eszerint felhívja a közvélemény és a törvényalkotók figyelmét, hogy ez a tragikus esemény elsősorban a szakmai dilettantizmus és az emberi felelőtlenség, másodsorban a nem megfelelő szabályozás együttes következménye. A MaReSz évek óta szorgalmazza a rendezvényszervező szakma szabályozását és hatékony ellenőrzését, mely biztosítaná, hogy csak a szabályoknak megfelelő, professzionális és biztonságos rendezvények szervezésére kerülhessen sor. Ezúton is felajánlja a több évtizedes múltra tekintő, a hazai rendezvényszervező és szolgáltató szakma legnagyobb vállalkozásait tömörítő szövetség tapasztalatait, kidolgozott és megvitatott szakmai sztenderdjeit és kéri, hogy az új hatósági szabályozás kidolgozásába az illetékes szervek vonják be szövetségünket. Ennek érdekében a mai MaReSZ közgyűlést követően, a szövetség elnöke levélben fordul Pintér Sándor Belügyminiszterhez. A szakmai tapasztalatok és javaslatok összegyűjtése érdekében ad hoc bizottság alakult Semsey Rudolf alelnök vezetésével. (Eventer tudósítás, 2011.01.18.)