HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
A rendezvényes kormányrendelet kritikája
2011.03.22.

A fesztivál- és rendezvényszervező szakemberek március 17-én tartott sajtótájékoztatójukon idézték a kormányrendelet azon pontját, amely szakirányú végzettséghez köti a fesztiválok szervezését. Eszerint "zenés, táncos rendezvényt a helyiség üzemeltetője vagy kulturális rendezvényszervezői vagy rendezvény- és konferenciaszervezői képesítéssel rendelkező rendezvényszervező szervezhet". Mint a jelenlévők elmondták, a jelenleg rendezvényszervezéssel foglalkozó profik jellemzően nem rendelkeznek ilyen diplomával. Kifejtették, hogy nincs definiálva a "zenés, táncos rendezvény" kifejezés jelentése. Márta István elmondta: "Mivel nincs definiálva, nem tudjuk értelmezni, mi a zenés-táncos rendezvény"... Hozzátette, hogy a rendelet uniformizálja az ilyen profilú eseményeket. "Nem hiszem, hogy a West-Balkán összemosható lenne egy szabadtéri szimfonikus koncertsorozattal". 
    Semsey szerint is gond, hogy az eredetileg az éjszakai szórakozóhelyek szabályozásának szigorítására létrehozott rendelet "most mindenkire vonatkozik". Ő azt is nehezményezte, hogy a definíció homályossága miatt a céges és üzleti rendezvényeket is ellehetetlenítik. Példaként azt a lehetőséget vázolta fel, amikor egy céges bankett végén az emberek táncra perdülnek. L. Laki László, az Egyesület a Kulturált és Biztonságos Szórakoztatásért elnöke szerint az is jelzi, hogy nem szakértői rendeletről van szó, hogy a rendelkezés lakodalmakra, párt -és politikai rendezvényekre, iskolai rendezvényekre ugyanakkor nem vonatkozik. Szerinte a fesztiválszervezők számára további betarthatatlan feltétel, hogy az engedélyeztetéshez az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését is csatolni kell, vagyis akár hónapokkal vagy egy évvel korábban írásba kell foglalniuk, milyen idő lesz a rendezvény idején.
    A kormányrendelet március 8-án a Magyar Közlönyben jelent meg. Jelentősen megszigorítja a diszkók és más zenés szórakozóhelyek működését. A jogszabály - amelyet a január közepén, a West-Balkán nevű szórakozóhelyen történt, három halálos áldozatot követelő tragédiára reagálva hoztak - külön engedélyhez köti az úgynevezett zenés, táncos rendezvények megtartását. A kormányrendelet a kihirdetést követő nyolcadik napon, azaz március 16-án lépett életbe, ezért a jelenlévők a rendelet módosítását kérték. Felajánlották segítségüket a kormánynak, javasolták, hogy hozzanak létre egy munkacsoportot, amely szakmai szempontok alapján tesz javaslatokat. (Forrás: Origo, 2011.03.17.)