HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
MaReSz Nap: hangosabb érdekvédelmi kérdések - dodonai kormányzati válaszok
2011.03.29.

A budapesti Helia Hotel 160 fős konferenciatermébe további tucatnyi széket kellett bevinni, ami elégedettséggel töltheti el a szervezőket: a tavalyi sikeres első ilyen tanácskozás után a mostani bebizonyította, hogy igen nagy szükség van a szakemberek effajta találkozójára. A moderátor, Szebeni Zsolt, a Turizmus Kft. vezetője számos összegyűjtött éles kérdést szegezett főleg a minisztérium képviselőjének, továbbá a Magyar Turizmus Zrt. új vezérigazgatójának, Horváth Gergelynek és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató központ elnökének, Molnár Józsefnek. Szeretett volna a színvonalas tájékoztató füzetben megemlített másik két személynek is, de a turizmusért felelős főpolgármester-helyettes, Csomós Miklós és a nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, Petykó Zoltán nem tudott eljönni, s mást sem küldött maga helyett... Így elsősorban a szegény főosztály-vezető asszonynak kellett állnia a sarat, s az anyagi nehézségekkel megindokolni, miért nem lehet más fejlettebb országokhoz hasonlóan kiemelten, s konkrét adókedvezményekkel támogatni ezt a mindenütt fontosnak tartott szakmát. Szó volt az évek óta "örökzöld" témáról, a sokezres kongresszusi központ igényéről, a megnövelt idegenforgalmi adó negatív hatásáról, a nagyobb rendezvények feltételeinek szigorítását célzó rendelet fölösleges ellentmondásairól, a szervezők bürokratikusan megkövetelt szakmai végzettséghez kötéséről stb. A kamarák várható megerősödése kapcsán a rendezvényszervezők a jövőben akár önálló tagozatot is kaphatnak, ha erre igény mutatkozik – mondta el az egyik kérdésre reagálva Szatmáryné Jähl Angéla a BKIK kollégiumi elnöke. Mint mondta, a kamarai törvény napirenden lévő módosítása várhatóan kötelező kamarai tagságot ír majd elő, s számos jogosítvány és hatáskör is visszakerülhet a kamarához, ám számítanak a szakmai szervezetek, így a MaReSz együttműködésére is.
    Meghatottan mondott köszönetet az idei MaReSz Díj kitüntetettje, a Kongresszusi Iroda egykori igazgatója, a volt Turisztikai Bizottság titkára, Faragó Hilda, akit a MaReSz januári közgyűlésén nagy meglepetésre szavaztak meg erre az elismerésre, miután a kétfordulós procedúrában több voksot kapott, mint a másik két esélyesebb jelölt: Ihrig Péter, a szövetség alapítója és Stefkóné Vermes Judit alelnök.
    Érdekes előadást tartott a Barcelona Convention Bureau-t 1983-as alapítása óta igazgató Airy Garrigosa asszony, akitől irigykedve lehetett hallani a konferencia-turizmusra fordított hatalmas összegeket. A 321 tagú szervezet is nagyban közrejátszik abban, hogy a konferenciaturizmusban a katalán főváros Bécs után a második, megelőzve olyan világvárosokat, mint Párizs, Berlin, Szingapúr vagy Koppenhága, nem beszélve a nem is rossz 13. helyen álló Budapestről.
    Igen nagy kontrasztot jelentett a hazai korlátozott anyagi lehetőségek idézése, amelyet a Magyar Kongresszusi Iroda új lelkes vezetője fogalmazott meg. Ferenczy Anikó rámutatott, hogy nem igazán egyszerű feladat a barcelonai összeg 5 %-ának megfelelő pénzből csodát tenni, de számos törekvést említett meg, például a nemzetközi tapasztalatok fokozottabb hasznosítását, az ICCA adatbázis felhasználását, valamint a konferencia- és a sport nagyköveti program erősítését.
    Az ebéd után már két szekcióban, egyre fogyó részvétellel folytatódott a MaReSz Nap - méghozzá olyan témákkal, mint a környezettudatosság, az adózás, a közösségi marketing, a szakkiállítások trendjei, vagy a kiállítás, mint marketingeszköz. (Forrás: Eventer tudósítás, 2011.03.29.)