HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Agresszívabbak lettek a magyar szállodák
2011.11.21.

A Napi Gazdaság cikkében több példát is említ - kisebb és nagyobb hoteleket egyaránt.
    A megújulók között van a bükfürdői Caramell Hotel is, amely az Új Széchenyi terv (ÚSZT) "Turisztikai szolgáltatások fejlesztése" pályázatán nyert ehhez 250 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást, amellyel megújítja és bővíti a szállodát, valamint megépíti a Kristall Turm élményparkot. A hónap elején elkezdődött munkák a tervek szerint 2012 novemberére fejeződnek be. A fejlesztés eredményeként a létesítmény megfelel az európai szabályozás keretében előírt 4 csillagos superior minősítés összes kritériumának, a hazánkban egyedülálló kristályszerkezetű, többszintes, a legmodernebb technológiájú, látványos mászó- és kalandpálya építésével pedig tovább bővül a térség turisztikai programkínálata. Mint lapunknak az üzemeltető cégnél elmondták, a jelenlegi vendégkört szélesítenék, s a jövőben számítanak azokra a hazai és külföldi kis-, közép- és nagyvállalatokra is, amelyek céges rendezvényeket, tréningeket szerveznek a térségben.
Továbbfejlesztik a vonyarcvashegyi Helikon Taverna Panziót is, ami − mint Fodor Márk, az üzemeltető Taverna Pince Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette − a négy éve indult fejlesztéssorozat folytatása. Akkor 13 szobát és egy egész éven át nyitva tartó éttermet alakítottak ki 70 millió forint hitel és 21 millió forint uniós forrás segítségével. Idén fejeződtek be egy 2009-ben indult projekt munkálatai, melynek eredményeként újabb 35 lakóegységgel, egy 600 négyzetméteres wellness-részleggel, valamint egy 300 négyzetméteres rendezvényteremmel bővül a komplexum nettó 650 millió forintból: ebből 129 millió uniós forrás, 332 millió pedig MFB-hitel. Emellett idén megkezdték a megújuló energiaforrások − földhőszivattyú és napkollektorok − bevezetését is, 47 millió forintnyi uniós pénzből. 2012-ben 125 millió forintból további szolgáltatásfejlesztést − rendezvényterem, alfaszoba kialakítása, szolárium, informatikai rendszerfejlesztés − terveznek 50 milliós uniós támogatással, 2012−2013-ban pedig újabb napelem-telepítést, közel 35 millió forint beruházással. Ez utóbbi két projekt esetében 50 millió forint kamattámogatott forinthitel felvételét tervezik. Mindez az igazgató szerint azt a célt szolgálja, hogy minél jobban megfeleljenek az egyre minőségibb turisztikai elvárásoknak, másrészt az energetikai és IT-fejlesztésekkel csökkentsék működési és üzemeltetési költségeiket.
    A családi vállalkozásként működtetett tiszakécskei Tisza-parti Thermálfürdőben  2000-től indították el a fejlesztéseket, tavaly pedig újabb beruházás indult, melynek  keretében idén nyárra kibővült a központi medence, az épület, szélesedtek a wellness- és gyógyászati szolgáltatások, új kezelőhelyiségek és három új medence épült. A külső élménymedencét egész évben használhatóvá tették, baba-mama pihenőhelyet alakítottak ki. Az összköltség meghaladta a 680 millió forintot, melyből az uniós támogatás 330,6 millió forintot tett ki. A megvalósuló fejlesztésekkel piaci pozíciójukat szeretnék erősíteni, amellett hogy megfelelnek az egészségturizmus rohamosan növekvő elvárásainak − nyilatkozta Szabó Éva tulajdonos.
A Mátrában lévő Bérc Hotel minőségileg is szerkezetileg is teljesen megújult a Quaestor Csoport égisze alatt, amely a mai kor igényeinek megfelelően korszerűsítette a létesítményt. Eredményeként az idén október végén − Lifestyle Hotel Mátra néven átadott − épület ún. hegyvidéki életmód szállodává vált 94, közte 4 mozgáskorlátozottak által is használható szobával, valamint 15 junior, 2 családi és 3 "lifestyle" lakosztállyal. Természetesen nem hiányoznak a spa-szolgáltatások sem: a wellness, a szauna, a medencék, a vitaminbár, a pihenő- és napozóteraszok vagy a panorámás meditációs szoba és a kardiofitnesz-terem, valamint a meditációs kert. Négy, színvonalas különterem is létesült, melyben több mint 400 fős konferencia megrendezésére nyílik lehetőség. A beruházás teljes értéke közel 3,5 milliárd forint, ebből több mint 400 millió forint az elnyert uniós támogatás mértéke. (Forrás: Napi Gazdaság, 2011.11.20.)