HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Siófokon tartják a Finnugor Népek 6. Világkongresszusát 2012 szeptemberében
2011.11.07.

A Finnugor Népek Világkongresszusát a moszkvai duma Interparlamentáris Unió csoportja kezdeményezte, és a helyi összoroszországi szervezőbizottság hívta meg a magyarokat is a két évtizeddel ezelőtti első ilyen tanácskozásra. Az ELTE docense rámutatott: várhatóan a siófoki világkongresszusra is érkeznek magasrangú állami vezetők. Szíj Enikő elmondta: a kongresszus "nyelvi alapon szerveződik", s minden finnugor nép képviselteti magát. Egyfajta nagy küldöttközgyűlésként működik, amelynek munkáját a konzultatív bizottság készíti elő. Ez a bizottság készíti elő a 2012-es rendezvényt is. Hozzátette, hogy a szekcióüléseken egyebek mellett nyelvpolitikai, kulturális, ifjúságügyi, egészségügyi, demográfiai és szociális kérdéseket vitatnak meg.
    A Finnugor Népek Világkongresszusát azzal a céllal hozták létre, hogy fejlessze és oltalmazza a világ több mint 20 finnugor népe nemzeti öntudatát, kultúráját és nyelvét, bővítse az együttműködést ezen népek között, segítse minden finnugor nép önrendelkezési jogának a megvalósítását a nemzetközi normák és elvek alapján. Az első, 1992-es sziktivkari tanácskozáson fektették le az alapelveket, valamint hagyták jóvá a világ finnugor népeinek együttműködéséről szóló nyilatkozatot.
A világkongresszus a finnugor és a szamojéd népeknek a kormányoktól és politikai pártoktól független képviselő fóruma, amely a finnugor népek együttműködéséről szóló nyilatkozat szellemében tevékenykedik. Magyarország, Észtország és Finnország, valamint az Oroszországban élő finnugor népek társadalmi szervezeteken, illetve mozgalmakon keresztül vesznek részt a világkongresszus munkájában. (Forrás: MTI, 2011.11.15.)