HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Ezer fős konferenciaterem az újjáépülő Várbazárban
2013.03.04.

A Várkert Bazár megújítása során az északi bazársor fölött (Öntőház-udvar) egy teljesen új park épül. 8 ezer m2 épületet újítanak föl, s további 4,9 ezer m2-nyi újat építenek hozzá, valamint egy 13 m2 nagyságú kertet, ami évi 250 ezer látogatót vonzhat az Ybl Mikós által tervezett műemlékhez. A Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnek majd.
1984-ben zárt be a Budai Ifi Park, s ezzel megkezdődött Ybl Miklós szép műemlékegyüttesének pusztulása, amelynek megóvására számos terv készült, de az érdemi döntés csak tavaly született meg. A felújításról augusztus elején döntött a kormány. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházással a Várkert Bazár a főváros turizmusában meghatározó, nemzetközi viszonylatban is jelentős, valamint önállóan is egyedi vonzerőt jelentő turisztikai központ lesz.
A Várbazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat, hiszen földalatti kulturális rendezvényterek, képzőművészeti műtermek, szobrászműhelyek, kiállítótermek, szabadtéri színpad, mélygarázs, éttermek, és igényes zenés helyek létesülnének.

Projektelemek:

1. Déli paloták
Az egykori lakóépületek együttesében a felújítás után különleges kiállítássorozat kap helyet. A Tradíció Háza Magyarország közismert értékein interaktív módon, felvillanásszerűen vezet végig – hazánk történelmén, tájain keresztül, a képzőművészettől kezdve a zenén át a világra szóló tudományos eredményekig.
2. Déli bazársor és pavilon
Az eredetileg különálló helyiségeket részben egybenyitják, az így nyert tágas térben hangulatos kávéház nyílik. A déli, ún. Fülkepavilon oldaltere lesz a főbejárata a föld alá süllyesztett, ezer fő befogadóképességű rendezvényteremnek.
3. Föld alatti rendezvényterem
A Várkert Bazár egyik legnagyobb újdonsága a térszint alatt épülő multifunkcionális rendezvényterem, mely koncerteknek és egyéb kulturális eseményeknek ad majd otthont.
4. A Gloriette és a rámpák
Az együttes központi kompozícióját eredeti szépségében állítják helyre. A díszes bejárat és a rámpák a kerti terasz szintjére vezetik fel a látogatót. A Gloriette alatt lehet bejutni a többszintes mélygarázsba.
5. Északi bazársor
A tíz helyiséget kettesével-hármasával összenyitva látványműtermeket alakítanak ki. Az itt dolgozó művészeket munka közben is meg lehet majd látogatni.
6. Testőrpalota
Az egykori Testőrpalotában nyílik meg a Kortárs Kreativitás Háza. A dinamikus térsorokban a látogatók a kortárs művészeti irányzatok mellett a kortárs dizájntermékekkel és Magyarország legújabb, nemzetközi rangú kulturális és tudományos eredményeivel is megismerkedhetnek. Az épületben alkotói műhely és előadóterem is helyet kap.
7. Öntőház udvar
A fiatalos, pezsgő közösségi tér többek között szabadtéri kulturális rendezvények és gasztronómiai események helyszínéül szolgál majd. A látogatókat vendéglátóhelyek is várják.
8. Gyalogos közlekedési tengely
Az északi Lépcsőpavilontól a Budavári palotát övező várfal koronájáig fut a lépcsők, liftek és mozgólépcső alkotta gyalogos közlekedési rendszer, amely KÖZOP forrásból valósulhat meg.
(Forrás: Turizmus Panoráma, 2013.03.04.)