HÍREK->Archívum

Szakmai hírek Kulturális és egyéb hírek Keresés a hírekben

 
Turisztikai óriásvállalat alakult az SCB + Hunguestből
2010.12.17.

A Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t a hetekben alapította Jászai Gellért, az SCD Group elnöke és többségi tulajdonosa, miután megállapodást kötött a Balaton-fejlesztési Programba korábban bevont ír partner utódszervezetével annak kivásárlásáról. Az MTH Zrt. ezt követően egyezett meg a Hunguest Hotels Zrt. egyharmadának átvételéről; a társaság saját részvényeivel fizetett a részesedés megszerzéséért az egyik legnagyobb ingatlanos, Leisztinger Tamás vezette Arago Befektetési Holdingnak. A tranzakció eredményeként az MTH Zrt.-ben az Arago 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik majd, míg Jászai Gellért részesedése 75 százalék lesz. Az MTH Zrt. ezzel párhuzamosan opciós vételi jogot szerzett az Arago Befektetési Holding Zrt.-nél maradó, valamint a Lemisa Investment Holding AG illetve a Forrás Nyrt. birtokában lévő Hunguest Hotels részvényekre is. A megegyezés szerint a Magyar Turisztikai Holdingnak 2011 harmadik negyedévéig lesz lehetősége arra, hogy a Hunguest Hotels Zrt.-ben szavazati arányát 99,6 százalékig növelje, miközben az Arago Befektetési Holdingnak átadott sajátrészvényeit is visszavásárolhatja. A tranzakciók a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 100 százalékos tulajdonát képező, a Hunguest Vagyonkezelő Zrt. birtokában lévő osztalékelsőbbségi részvényeket nem érintik.
    A Hunguest Hotels erős márkaneve, szálloda-portfóliója, széles körű idegenforgalom-szervezési és szálloda-üzemeltetési tapasztalatai rendkívüli értéket jelentenek az MTH számára – hangsúlyozta a tranzakció kapcsán Jászai Gellért. Kiemelte: a Magyar Turisztikai Holdingba kerülő vagyonelemek jól illeszthetők egymáshoz, a Balaton-fejlesztési Program megvalósításában is számítanak a Hunguest Hotels részvételére, amely így kiegészítheti kínálatát egy vagy több Balaton-parti szállodával is. Az Arago vezérigazgatója pedig rámutatott: a most létrehozott társaság jó alapja lehet számos folyamatban lévő turisztikai fejlesztés integrálásának. Minden tekintetben előnyös megállapodást kötöttek a Magyar Turisztikai Holdinggal a Hunguest Hotels Zrt. tulajdonosai – hangsúlyozta Gránicz János. Leszögezte, hogy az Arago Zrt. célja a tranzakcióval az volt, hogy olyan üzemméretet érjen el a Hunguest Hotels Zrt.-nél, amely fokozza a társaság jövedelemtermelő képességét.
A társaságok évente összesen közel 400 ezer vendéget fogadnak, akik összesen több mint 1,5 millió éjszakát töltenek el náluk; a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel 10 százalékát. A cég már a kezdetekkor 50 milliárd forintra becsült vagyonnal rendelkezik, s mintegy kétezer munkavállalót foglalkoztat.
    Elkán Péter, az SCD Group Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a tranzakcióban szereplő vállalkozások erősíteni fogják egymást. Az SCD Group jelentős szinergiákat lát elsősorban a Balaton térségében, de azon túl is. A Hunguest Hotels irányítását a szállodalánc jelenlegi vezérigazgatójával és menedzsmentjével képzelik el hosszú távon is, tehát 2011 szeptembere után, amikor esedékessé válhat a többségi tulajdonrész lehívására vonatkozó opciójuk. Az együttműködés részleteiről szólva elmondta még, hogy mostantól a vételi opció lehívásának tervezett időpontjáig is az Arago delegáltja helyet kap a holding igazgatóságában.
Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója kérdésünkre ugyancsak a szinergiákban rejlő lehetőségeket emelte ki, s arról is tájékoztatott, hogy megtartja a szakmai szövetségekben elfoglalt pozícióit, hiszen az a lobbi-tevékenység, amit ott ki tud fejteni, nem csak a szállodaláncnak, de az új tulajdonosok érdekkörébe tartozó turisztikai vállalkozásoknak is fontos. Kérdésünkre, hogy a Hunguest valamennyi szállodája része-e a tranzakciónak - korábbi híresztelések szerint a jelenlegi tulajdonosok külön megtartották volna többek között a Grand Hotel Galyát és a lillafüredi Palotát...- a vezérigazgató határozott igennel felelt.
Megkeresésünkre Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy üdvözli a holding létrejöttét, hiszen ez a portfolió magáénak tudhatja a magyarországi kereskedelmi vendégéjszakák 10 százalékát, s így megkerülhetetlen méretű vállalat jött létre. A holdingot az MT Zrt. stratégiai partnerének tekinti. (Forrás: Turizmus Panoráma, 2010.12.16.)